Польські страви на Великдень
Великодні традиції Польщі – дуже давні й багаті, та йдуть своїм корінням в ті далекі часи, коли про християнство ще й слухом не чули. Не дивно, що польські господині намагаються приготувати на світле свято Воскресіння Христового ті страви, які готували їх прапрабабусі, віддаючи таким чином данину старовинним звичаям і повір’ям. Нагадаємо, що Польський Великдень 2014 року святкують 20 квітня, як і Пасха за Православним календарем.
Звичайно, в кожному регіоні Польщі є свої кулінарні особливості, але існують якісь продукти, які обов’язково присутні на столах всіх, без винятку, поляків. Суботнім вечором, напередодні Воскресіння Христового, жителі Польщі вбираються в святковий одяг (нерідко – в традиційні вбрання того чи іншого регіону), беруть у руки красиво прикрашені кошики з певними продуктами і дружно, всією родиною, відправляються до місцевих костелів, де священик освячує всю цю красу святою водою.
У цей день ще продовжує дотримуватися строгий великодній піст, так що кошики із запашними делікатесами залишаються недоторканими до недільного ранку. А ось наступного дня, в неділю, після урочистої літургії приходить час накривати багаті столи, за якими збирається вся родина.
Взагалі, великодні свята у Польщі – мабуть, найважливіші, навіть важливіші різдва, тому святкуються з небувалим розмахом і розкішшю.
Сніданок на Великдень у Польщі
Великодній сніданок традиційно починається з куштування тих продуктів, які знаходяться в корзинці. Це – паска, яйця, шинка, ковбаса, масло, сир.
Паска – здобний солодкий хліб, аналог української паски. Випікається в п’ятницю. Тісто для паски готується з борошна вищих сортів, свіжих дріжджів, великої кількості яєць, молока, солі і цукру. В якості ароматних добавок польські господині додають в тісто натерту цедру лимона, ванільний цукор і сухофрукти.
Процес приготування паски – дуже складний, та вимагає певних кулінарних навичок і дотримання давніх традицій. Випіканням паски займаються виключно жінки. Перед тим, як приступити до готування, господині омивають руки святою водою, обов’язково пов’язують на голову білу хустку і чи не силою виганяють за двері кухні всіх чоловіків і дітей.
Справа в тому, що польський звичай забороняє під час замісу тіста і випікання паски шуміти, голосно розмовляти, ляскати дверима й сміятися. Кажуть, що від цього паска розтріскається і не «підніметься». Тісто готується дуже довго, годин 5-6. Випікають паску або в духовці, або в старовинних печах. Верх паски прикрашається глазур’ю, їстівної присипкою або смачним кремом. Завдяки старовинним технологіям та рецептурі, паска залишається свіжою кілька тижнів.
Яйця – ще один обов’язковий атрибут великоднього столу. І не просто яйця, а красиві, оригінально розфарбовані писанки. За традицією, їх розфарбовують у Чистий четвер. Для цього використовують різні методики – виварюють в настої трав, кори або цибулиння, що надає яєчній шкаралупі різні кольори, розмальовують різнокольоровими фарбами, наносять візерунки воском за допомогою спеціального пристосування. У кожному регіоні є свої особливості яєчного розпису, свої кольори й орнаменти.
На жаль, мистецтво писанкарства в останні роки дещо забуте, тепер набагато простіше наклеїти на яйця спеціальні наклейки, що продаються перед Великоднем у всіх магазинах, або пофарбувати їх синтетичними барвниками. Але залишилися ще в Польщі справжні майстри своєї справи, твори яких є справжніми шедеврами цього древнього промислу. Частина писанок відкладається на зберігання до наступного Великодня, а частина – з’їдається під час святкових застіль.
Шинка і «біла» ковбаса – перші м’ясні продукти, які присутні на великодньому столі після довгого 40-денного посту. Пояснити, що таке шинка – не складно. По суті, це шматок свинячого м’яса без прожилок сала, вимочений у спеціальному маринаді зі спеціями і закопчений в коптильні, або, як варіант, запечений в духовці. «Біла» ковбаса – сирокопчений або приготовлений на пару м’ясний продукт зі свинини і яловичини, з невеликим додаванням бекону, в натуральній оболонці зі свинячих кишок. Її головна особливість – світлий, трохи рожевий колір.
Масло і сир – повинні бути присутніми на великодньому столі обов’язково. Як правило, їх намазують на скибку паски. Але стоять вони на польських столах не просто так, а в певному вигляді. З сиру попередньо формується невеликий плоский диск, який тримається кілька годин під пресом. На сирний диск розміщується невелика грудка справжнього коров’ячого масла, в якій робиться невелике поглиблення для жменьки солі. Вся ця смачна конструкція прикрашається гілочками самшиту і ставиться в центрі святкового столу, поруч із паскою і яйцями.
Після смачного пасхального сніданку, поляки цілими сім’ями вирушають на кладовища, «провідати» померлих родичів. Вони несуть з собою шматочки великодніх страв і кладуть їх біля могил. У деяких регіонах, в перший день Пасхи, кожен бажаючий може піднятися на церковну дзвіницю і подзвонити у дзвін. Вважається, що це приносить удачу на весь рік.
Прогулявшись і трохи відпочивши, жителі Речі Посполитої знову збираються за святковим столом, цього разу – за обіднім.
Великодній обід у Польщі
Якщо традиційний великодній сніданок припускає поїдання продуктів з пасхального кошику, то святковий обід – рай для ненажер. Дбайливі польські господині намагаються з усіх сил, щоб догодити своїм рідним, не забуваючи про старовинні традиції.
Насамперед – м’ясні паштети. Паштети готуються відповідно до старовинних рецептів в перебігу декількох днів, а іноді – і тижнів. Найбільш часто використовувані інгредієнти – птах, дичина, свинина і телятина, а прекрасним додатком до цих ароматних і смачних делікатесів служить журавлина.
Одною з основних обідніх страв польської Пасхи вважається журек – особливий кислуватий суп, приготований з житньої закваски, білої ковбаси, варених яєць, картоплі, моркви, сметани, майорану і часнику. Цей пікантний супчик – дуже смачний і ситний і є одним з найбільш відомих традиційних страв Польщі.
Яйця зі столу нікуди не йдуть. Вони всього лише «трансформуються». Яйця фаршировані, яйця запечені, яйця копчені. Всього й не перерахуєш!
Після ситного обіду – саме час пройтися по гостях. Поляки відправляються в гості до своїх родичів, сусідів, друзів, обов’язково несучи з собою «шматочок пасхального щастя» – писанку. А ввечері, повернувшись додому, збираються за солодким столом, щоб попити ароматного трав’яного чайку і поговорити про те, про се.
Вечеря на Великдень у Польщі
Великодня вечеря у Польщі – свято для ласунів. Солодкі пляцки (подоба тортів з тонкими коржами), тістечка, фруктове желе, сирники, мазурек і, звичайно, великодня бабка (кекс) з родзинками, курагою і цукровою глазур’ю. А для діточок – великодні крулічки (зайчики) і баранці з солодкого пісочного або здобного тіста, випечені в спеціальних формах. Вся ця смакота традиційно запивають трав’яними чаями.
І ось так, в перебігу всіх великодніх святкувань, жителі Польщі насолоджуються неповторними шедеврами своєї традиційної пасхальної кулінарії.