Рецепт польської паски
Інгредієнти для тіста:
- борошно – 500 г
- масло вершкове – 200 г
- молоко – 1 стакан
- цукор – 2 склянки
- вершки – 0,4 л
- яйце – 9 шт.
- Дріжджі – 30 г
- сіль – 1 ст. ложка
Інгредієнти для глазурі
- цукор – 410 г
- лимон (сік) – 1 шт
Паска – це пасхальний хліб. Освячення паски – один з обрядів на Великдень у Польщі.
Розтоплюють вершкове масло, нагрівають вершки, виливають у ємність, додають борошно, ретельно розмішують і залишають на охолодження.
У остиглу до 28 – 30 °С масу додають розведені в молоці дріжджі, замішують тісто і залишають на бродіння.
Коли тісто піднімається, додають попередньо збиті з цукром жовтки, борошно, замішують тісто слабкої консистенції і залишають підходити приблизно на 2 години.
Потім тісто вимішують ще раз, поміщають у змащену маслом форму, дають підійти і обережно, намагаючись не струсити, поміщають в духовку на випічку.
Готову паску заливають глазур’ю. Для приготування останньої цукор всипають у каструлю, заливають холодною водою і ставлять варитися на плиту. Сироп готовий, якщо при опусканні його в склянку з холодною водою утворюється м’яка кулька.
Сироп переливають у фарфорову чашку, ставлять у холодну воду, розтирають лопаточкою, підливаючи по краплі лимонний сік і холодну воду. Коли глазур побіліє і стане густою (не буде стікати з лопаточки), вона готова.
При випічці пасок необхідно пам’ятати:
- тісто для паски не любить протягів, а любить тепло.
- тісто не повинно бути рідким, тому що паски розпливуться і будуть плоскими, і не повинно бути густим – паски будуть дуже важкими і несмачними, швидко зачерствіють
- тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до нього не прилипало, щоб при розподілі пасок не треба було б підсипати борошна
- місять тісто як можна довше, щоб воно зовсім відставало від рук, від посуду або від столу
- випікають паску в зволоженій духовці, для цього на її низ поміщають ємність з гарячою водою, температура 200 – 240 градусів.