Смачна подорож у Польщу
Польщу називають “країною костьолів і замків”, з її багатою історією. Польща порадує туристів чудовим відпочинком з доступними оздоровчими центрами і курортами, гірськолижними трасами і неймовірними історичними місцями, все частіше стає місцем відпочинку охочих не лише побачити місця великих битв і середньовічних фортець, але й смачно поїсти.
Польська кухня з її ситною їжею і любов’ю до кислих соусів, якісно виділяється із усієї європейської кухні. І хоча в Польщі широко використовують вершкове масло і сметану, що значно підвищує вартість страв, ціна повноцінного обіду тут значно нижче, ніж у сусідніх країнах. Доступність і оригінальність традиційної їжі послужили основною причиною зростання популярності кулінарного туризму в цій східноєвропейській країні.
Всі кулінарні тури у Польщі зазвичай прив’язані до Кракова з його історичними пам’ятками або іншими великими містами. Ознайомитися з національною кухнею і отримати кулінарний майстер-клас, можна замовивши заздалегідь повністю укомплектований тур або відправившись у подорож на автомобілі. Майстер-класи з кулінарії необхідно забронювати не менше, ніж за місяць до їх проведення. Якщо ви хочете зробити свій тур організованим, подбайте про попереднє бронювання готелів.
До шедеврів національної польської кухні, з якими в поїздці вам слід ознайомитися в першу чергу, безумовно відносяться бігос, фляки і червоний борщ.
Бігос – легендарне блюдо, до якого ще в середні століття були не байдужі римські папи: поєднання різноманітних видів м’яса, ковбасних виробів, квашеної і свіжої капусти з овочами і сливовим повидлом не можуть залишити байдужим нікого. Кращий бігос готують в Познані, в мисливському клубі “Крекіха”.
Фляки вважаються блюдом польських королів. Традиційні фляки найкраще скуштувати в столиці Польщі – Варшаві, в ресторані “Фліс”. Там варшавські фляки роблять з рубця і овочів у пряному соусі і подають їх як годиться – в суповій мисці.
А ось борщ у Польщі – предмет багатьох суперечок: протистояння між прихильниками грибного і червоного варіантів триває сторіччями.
Незважаючи на те, що в усьому світі істинно польським блюдом вважається короп під польським соусом, в самій Польщі його вважають звичайним блюдом. У особливе фірмове частування він перетворюється лише на сімейних застіллях, де голова коропа, покладена в тарілку, є ознакою авторитету в родині.
А от тістечка з маком і черніну з галушками вважають незмінним атрибутом кожного ресторану. Черніну готують з пташиних потрухів з сухофруктами, і вона є чи не найоригінальнішою і екзотичною стравою в традиційному польському меню.
Обов’язковими також є паштет із зайця, печеня з дикого кабана, “капуста червона” (сметанний салат з червонокачанної капустою), свинина в пікантному томатному соусі, брусниця з хріном і варена риба з гострим соусом з того ж хрону. Не пропустіть у меню і пульпети – особливі галушки з булочок на жиру і капусняк (суп з квашеної капусти).
У Польщі вважають, що по-справжньому люблять оселедець тільки справжні поляки. І готувати його треба тільки по-польськи – з лляною олією і дивною, для рибного блюда, кількістю цибулі. До оселедця, за традицією, завжди подають горілку (слідуючи приказці, що ні горілка без оселедця, ні оселедець без горілки не вживаються).
Особливу увагу місцева польська кухня приділяє соусам, в яких повинна “плавати” гарна їжа. Кращі соуси розрізняють за кольором: чорний роблять на основі чорносливу, жовтий – шафрану, червоний – вишні, чорний – припущенної цибулі.
Не менша увага приділена і кашам – обов’язковому гарніру до смаженого м’яса, печені з індички або яловичого рулету. З випічки не пропустіть кулеб’яку – неймовірно пишний відкритий пиріг з квашеною капустою.
Улюблені солодощі іноземців, що відвідали Польщу – торунські пряники і їх особливий підвид – катарінки (два серця, з’єднані кільцем).