Короп на Святвечір
Однією з дуже популярних страв, розміщених на польських столах у Святвечір, тобто напередодні Різдва Христового, є смачна і проста страва – смажений короп, зазвичай подається з тертим хріном.
Колись, в Святвечір рибні страви, визнані пісними католицькою церквою, їли в основному в рибальських сім’ях, на дворах або ж у монастирях, там, де були рибні ставки, яких у Польщі не вистачало. Розведення риби в польських ставках почалося в Середньовіччі, а масштабні розміри прийняло в XVI столітті.
З часом короп став найважливішим рибним блюдом, що подається на польські столи у Святвечір (Вигілія). Є різні способи його приготування: рибу можна маринувати в пиві, подавати в желе або з гарніром. Трохи забутим сьогодні способом приготування є короп під сірим соусом, званим також польським, з риб’ячої крові і вина.
М’ясо коропа соковите і досить жирне. Це велика риба. Її вага може досягати більше десятка кілограмів, довжина – перевищувати метр, хоча найсмачнішими вважаються молоді коропи вагою від одного до п’яти кілограмів.
За деякими джерелами, раніше, особливо в селянських сім’ях, вечеря в Святвечір складалася виключно з плодів землі: дарів полів, лісів, річок, ставків та озер. Таким чином, жителі поклонялися матінці Природі. Вони також вірили, що вечеря, приготована з плодів землі, забезпечить високу врожайність і достаток риби.
У багатих будинках і монастирях на Вігілію готували дванадцять страв, що відповідало кількості апостолів. Однак інший поширений звичай вимагав ставити на стіл непарну кількість страв. Все одно, скільки їх було: п’ять, сім, дев’ять, або одинадцять. Чим більше різноманітності на святковому столі, тим більшу матеріальне благополуччя очікувалося для святкуючих за ним людей.
Рецепт коропа на Різдво
Інгредієнти:
- Короп 1кг.
- Цибуля ріпчаста 2шт.
- Морква велика 1шт.
- Масло топлене 50г.
- Борошно пшеничне 2ст.л.
- Сік 1/2 лимона
- Гвоздика 5шт.
- Лавровий лист 2шт.
- Сіль, перець за смаком
- Пиво темне 1,5 л.
- Мигдаль 1ст.л.
- Ізюм 1ст.л.
- Пряник 1шт.
Інструкції:
- Коропа почистити, обмити і нарізати товстими шматками.
- Очистити цибулю, нарізати кубиками. Почистити моркву, нарізати тонкими кружечками. 1 ст. л. масла розігріти в сковороді, обсмажити цибулю і моркву протягом 10 хв., час від часу помішуючи. Зняти з вогню.
- Залишилося масло розтопити в каструлі, всипати борошно і обсмажити до коричневого кольору.
- Залити 1л. пива, додати цибулю з морквою, посолити, поперчити, приправити лавровим листом, гвоздикою і лимонним соком. Тушити, накривши кришкою, на помірному вогні 30-40 хв. Соус процідити через сито волосяне в каструлю. Якщо такого сита немає, то можна використати звичайне пластмасове сито з 2 шарами марлі.
- Мигдаль крупно порубати, пряник покришити, додати родзинки. Додати суміш в проціджений соус. Довести до кипіння і ще раз приправити за смаком.
- Викласти коропа в каструлю так, щоб він був майже повністю занурений в соус. При необхідності долити пива. Тушити на слабкому вогні 20-25 хв.
Викласти коропа на блюдо, добре полити соусом. Подавати можна з відвареною картоплею.