Польська кухня
Традиційні польські страви дуже калорійні, але в той же час дуже смачні. У польській кухні переважають м’ясні страви, приготовані різноманітними способами.
Ми особливо радимо спробувати такі страви, як: бігос, свиняча відбивна, перогі (типу пельменів) або голомбкі (голубці). Польська кухня славиться відмінним хлібом і ковбасою.
Найбільш популярними продуктами в польській кухні є: квашена капуста, буряк, огірки (квашені та корнішони), сметана, кольрабі, гриби, різні сорти ковбас. Страви стають смачними завдяки таким спеціям, як: майоран, кріп, кмин, петрушка, перець. Найулюбленіший десерт поляків – це пироги і тістечка. На типовому польському застіллі обов’язково повинна бути присутня горілка та пиво, які допомагають перетравлювати їжу.
Польська кухня підгледіла деякі страви у своїх сусідів, а деякі рецепти взяла з єврейської кухні. Польське меню постійно збагачується новими смаковими якостями, іноді навіть екзотичними. Крім ресторанів з типовою польською кухнею в Польщі з’являється все більше і більше ресторанів, що пропонують кухню азіатську, італійську, французьку, а також вегетаріанську.
Супи
- Chłodnik litewski – хлодник литовський: холодний білий суп з добавкою буряків і вареним яйцем; в польську кухню прийшов з Литви
- Barszcz biały – білий борщ: приготований на заквасці з житнього борошна, з майораном, з картоплею, іноді з добавкою сметани
- Barszcz czerwony – червоний борщ: на базі буряків, з добавкою овочів і сметани або з варениками
- Żurek – журек: на хлібній заквасці, з картоплею, ковбасою або яйцем, іноді суп подається у хлібному батоні
- Krupnik – крупник: на базі ячменю, з добавкою овочів і шматочків копченого м’яса
- Kapuśniak – капусняк: на базі квашеної капусти
- Zupa ogórkowa – суп з огірків: головна складова частина – квашені огірки
- Zupa koperkowa – суп з кропу: овочевий суп з добавкою кропу
- Rosół z kurczaka – курячий бульйон: бульйон з вареного курячого м’яса, з локшиною
- Zupa pomidorowa – суп з помідорів: на базі помідорів, зазвичай з рисом або з локшиною
- Grochówka – суп з гороху: на базі вареного гороху
- Zupa grzybowa – грибний суп: головна складова частина – гриби, звичайно зі сметаною
- Flaki wołowe – яловичі рубці: бульйон з кісток яловичини зі шматочками рубців, м’яса та овочів
Закуски
- Smalec – смалець: приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними сливками. Зазвичай подається з квашеними огірками як закуска перед головною стравою.
- Śledzie w śmietanie – оселедець в сметані: солоний оселедець, часто з добавкою цибулі
- Boczek ze śliwką – сало зі сливою: смажене сало фаршироване сушеними сливами
- Tatar – татар: сира пропущена через м’ясорубку яловичина з цибулею і сирим жовтком
Головні страви – Яловичина і телятина
- Eskalopki z cielęciny – ескалопкі з телятини: філе з телятини в тісті
- Polędwiczki wołowe – яловичий філей: часто з грибним соусом
- Ozór wołowy – яловичий язик: приготовані на пару м’які яловичі язики
- Sztuka mięsa w sosie chrzanowym – шматок м’яса в соусі з хріну: варене яловиче м’ясо з соусом з хрону
- Zrazy zawijane – яловичий рулет: яловичий рулет фарширований салом, квашеними огірками, цибулею або червоним перцем, политий гострим соусом
Головні страви – Свинина
- Golonka w piwie – голонка в пиві: жирне, але смачне блюдо, іноді поливається пивом, завжди подається з хріном; баварське блюдо, дуже популярне в Польщі
- Karkówka – каркувка: печена свинина
- Kotlet schabowy – свиняча відбивна: панірована свиняча відбивна
- Kiełbasa – ковбаса: особливо радимо спробувати білу ковбасу; найчастіше подається з квашеним огірком як закуска до пива чи горілки на природі
- Żeberka w miodzie – грудинка в меді: смажена грудинка з медом
Головні страви – Птиця
- Kaczka z jabłkami – качка з яблуками: печена качка з яблуками
- Kurczak de volaille – курка «де волі»: шматочки курки, намазані маслом, фаршировані грибами і шматочками хліба; страва французької кухні
- Wątróbki drobiowe – куряча печінка: зазвичай смажена, подається з цибулею
Інші м’ясні страви
- Baranina – баранина: копчені або смажені на рашпері шматочки баранини; страва особливо популярна в гірських регіонах
- Klopsiki – м’ясний рулет: часто в помідорному соусі
- Bigos – бігос: смачна страва на базі капусти з добавкою овочів, грибів, шматочків ковбаси і копченого м’яса; традиційне польське блюдо
- Dziczyzna – дичина: особливо популярні заєць, кабан, фазан
- Fasolka po bretońsku – квасоля по-британськи: квасоля в помідорному соусі з добавкою ковбаси
- Gołąbki – голубці: листя капусти фаршировані яловичим м’ясом і рисом; литовське блюдо
- Kaszanka – кашанка: смажені на рашпері або печені шматочки ковбаси, приготовленої з гречаної каші та свининої крові
- Szaszłyk – шашлик: смажене на рашпері м’ясо з добавкою овочів; кавказьке блюдо
Риба
- Karp po żydowsku – короп по-єврейськи: короп в желе з родзинками; єврейське блюдо
- Łosoś – лосось: зазвичай печений або варений в кроповому соусі
- Pstrąg – форель: іноді подається в палаючому коньяку або іншому алкогольному напої
- Sandacz – судак: зазвичай смажений або варений
Вегетаріанські страви
- Pierogi – вареники: фаршировані капустою з грибами, сиром із картоплею (росіяни), м’ясом, фруктами
- Naleśniki – млинці: фаршірофанние джемом, фруктами, сиром і так далі
- Knedle – кнедлі: картопляні вареники фаршировані овочами, в основному сливами
Гарнір
- Frytki – картопля фрі: популярний у всьому світі гарнір до м’яса та інших страв
- Kopytka – вареники у формі копит: подаються зі сметаною
- Kluski śląskie – силезькі вареники: приготовлені з вареної картоплі
- Kasza gryczana – гречана каша: зазвичай подається з поджаристою скоринкою
- Placki ziemniaczane – картопляні оладки: оладки з сирої картоплі, смажені на олії
Десерти
- Faworki – фаворкі: тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою
- Galaretka – желе: фруктове желе, подається зі збитими вершками або з фруктами
- Makowiec – Маковець: пиріг фарширований перемеленим маком
- Pączki – пампушки: фаршировані фруктовим джемом
- Sernik – сирник: пиріг на базі сиру
- Szarlotka – шарлотка: яблучний пиріг, іноді подається зі збитими вершками або морозивом
ДУЖЕ СМАЧНО!
просто бомба не можу дочекатись поїздки в гмінну ежове