Польська кухня
Традиційні польські страви дуже калорійні, але в той же час дуже смачні. У польській кухні переважають м’ясні страви, приготовані різноманітними способами.
Ми особливо радимо спробувати такі страви, як: бігос, свиняча відбивна, перогі (типу пельменів) або голомбкі (голубці). Польська кухня славиться відмінним хлібом і ковбасою.
Найбільш популярними продуктами в польській кухні є: квашена капуста, буряк, огірки (квашені та корнішони), сметана, кольрабі, гриби, різні сорти ковбас. Страви стають смачними завдяки таким спеціям, як: майоран, кріп, кмин, петрушка, перець. Найулюбленіший десерт поляків — це пироги і тістечка. На типовому польському застіллі обов’язково повинна бути присутня горілка та пиво, які допомагають перетравлювати їжу.
Польська кухня підгледіла деякі страви у своїх сусідів, а деякі рецепти взяла з єврейської кухні. Польське меню постійно збагачується новими смаковими якостями, іноді навіть екзотичними. Крім ресторанів з типовою польською кухнею в Польщі з’являється все більше і більше ресторанів, що пропонують кухню азіатську, італійську, французьку, а також вегетаріанську.
Супи
- Chłodnik litewski — хлодник литовський: холодний білий суп з добавкою буряків і вареним яйцем; в польську кухню прийшов з Литви
- Barszcz biały — білий борщ: приготований на заквасці з житнього борошна, з майораном, з картоплею, іноді з добавкою сметани
- Barszcz czerwony — червоний борщ: на базі буряків, з добавкою овочів і сметани або з варениками
- Żurek — журек: на хлібній заквасці, з картоплею, ковбасою або яйцем, іноді суп подається у хлібному батоні
- Krupnik — крупник: на базі ячменю, з добавкою овочів і шматочків копченого м’яса
- Kapuśniak — капусняк: на базі квашеної капусти
- Zupa ogórkowa — суп з огірків: головна складова частина — квашені огірки
- Zupa koperkowa — суп з кропу: овочевий суп з добавкою кропу
- Rosół z kurczaka — курячий бульйон: бульйон з вареного курячого м’яса, з локшиною
- Zupa pomidorowa — суп з помідорів: на базі помідорів, зазвичай з рисом або з локшиною
- Grochówka — суп з гороху: на базі вареного гороху
- Zupa grzybowa — грибний суп: головна складова частина — гриби, звичайно зі сметаною
- Flaki wołowe — яловичі рубці: бульйон з кісток яловичини зі шматочками рубців, м’яса та овочів
Закуски
- Smalec — смалець: приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними сливками. Зазвичай подається з квашеними огірками як закуска перед головною стравою.
- Śledzie w śmietanie — оселедець в сметані: солоний оселедець, часто з добавкою цибулі
- Boczek ze śliwką — сало зі сливою: смажене сало фаршироване сушеними сливами
- Tatar — татар: сира пропущена через м’ясорубку яловичина з цибулею і сирим жовтком
Головні страви — Яловичина і телятина
- Eskalopki z cielęciny — ескалопкі з телятини: філе з телятини в тісті
- Polędwiczki wołowe — яловичий філей: часто з грибним соусом
- Ozór wołowy — яловичий язик: приготовані на пару м’які яловичі язики
- Sztuka mięsa w sosie chrzanowym — шматок м’яса в соусі з хріну: варене яловиче м’ясо з соусом з хрону
- Zrazy zawijane — яловичий рулет: яловичий рулет фарширований салом, квашеними огірками, цибулею або червоним перцем, политий гострим соусом
Головні страви — Свинина
- Golonka w piwie — голонка в пиві: жирне, але смачне блюдо, іноді поливається пивом, завжди подається з хріном; баварське блюдо, дуже популярне в Польщі
- Karkówka — каркувка: печена свинина
- Kotlet schabowy — свиняча відбивна: панірована свиняча відбивна
- Kiełbasa — ковбаса: особливо радимо спробувати білу ковбасу; найчастіше подається з квашеним огірком як закуска до пива чи горілки на природі
- Żeberka w miodzie — грудинка в меді: смажена грудинка з медом
Головні страви — Птиця
- Kaczka z jabłkami — качка з яблуками: печена качка з яблуками
- Kurczak de volaille — курка «де волі»: шматочки курки, намазані маслом, фаршировані грибами і шматочками хліба; страва французької кухні
- Wątróbki drobiowe — куряча печінка: зазвичай смажена, подається з цибулею
Інші м’ясні страви
- Baranina — баранина: копчені або смажені на рашпері шматочки баранини; страва особливо популярна в гірських регіонах
- Klopsiki — м’ясний рулет: часто в помідорному соусі
- Bigos — бігос: смачна страва на базі капусти з добавкою овочів, грибів, шматочків ковбаси і копченого м’яса; традиційне польське блюдо
- Dziczyzna — дичина: особливо популярні заєць, кабан, фазан
- Fasolka po bretońsku — квасоля по-британськи: квасоля в помідорному соусі з добавкою ковбаси
- Gołąbki — голубці: листя капусти фаршировані яловичим м’ясом і рисом; литовське блюдо
- Kaszanka — кашанка: смажені на рашпері або печені шматочки ковбаси, приготовленої з гречаної каші та свининої крові
- Szaszłyk — шашлик: смажене на рашпері м’ясо з добавкою овочів; кавказьке блюдо
Риба
- Karp po żydowsku — короп по-єврейськи: короп в желе з родзинками; єврейське блюдо
- Łosoś — лосось: зазвичай печений або варений в кроповому соусі
- Pstrąg — форель: іноді подається в палаючому коньяку або іншому алкогольному напої
- Sandacz — судак: зазвичай смажений або варений
Вегетаріанські страви
- Pierogi — вареники: фаршировані капустою з грибами, сиром із картоплею (росіяни), м’ясом, фруктами
- Naleśniki — млинці: фаршірофанние джемом, фруктами, сиром і так далі
- Knedle — кнедлі: картопляні вареники фаршировані овочами, в основному сливами
Гарнір
- Frytki — картопля фрі: популярний у всьому світі гарнір до м’яса та інших страв
- Kopytka — вареники у формі копит: подаються зі сметаною
- Kluski śląskie — силезькі вареники: приготовлені з вареної картоплі
- Kasza gryczana — гречана каша: зазвичай подається з поджаристою скоринкою
- Placki ziemniaczane — картопляні оладки: оладки з сирої картоплі, смажені на олії
Десерти
- Faworki — фаворкі: тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою
- Galaretka — желе: фруктове желе, подається зі збитими вершками або з фруктами
- Makowiec — Маковець: пиріг фарширований перемеленим маком
- Pączki — пампушки: фаршировані фруктовим джемом
- Sernik — сирник: пиріг на базі сиру
- Szarlotka — шарлотка: яблучний пиріг, іноді подається зі збитими вершками або морозивом
Це вам буде ціково:
ДУЖЕ СМАЧНО!
просто бомба не можу дочекатись поїздки в гмінну ежове