Страви на Вігілію. Польські страви на Святий Вечір

Святвечір традиційно асоціюється з нарядженою ялинкою, подарунками, накритим столом і ароматами смачних страв. У цей вечір на польському столі повинні обов’язково стояти 12 пісних страв.

Страви на Вігілію

Страви на Вігілію

Святвечір (Вігілія) – це день надзвичайно важливий. Здавна в Польщі вірили, що всі дні наступного року будуть такими ж, як святвечір. (Jaka Wigilia, taki cały rok) А тому всі справи слід робити ґрунтовно, з ретельністю і посмішкою на обличчі. Звертали увагу і на гостя, який першим переступав поріг будинку – вважалося, що він може принести щастя. Люди стверджували, що краще, якщо це буде чоловік.

Святвечір довгі століття вважався пісним днем. З недавніх пір пост в цей день не є обов’язковим. Однак багато священнослужителів все-таки на його дотримання наполягають з огляду на те, що Святвечір – день особливий.

Раніше вважалося, що деякі традиційні страви є свого роду зв’язком між нашим світом і потойбічним. Частково це пов’язано з переконанням, що в святвечір людей відвідують духи предків. До цих пір зустрічається традиція залишати за столом одне місце для мандрівника, що раптово зайшов – це йде зі слов’янських вірувань. У тарілку, поставлену біля незайнятого місця, клали по шматочку кожного блюда. Робилося це і для того, щоб пом’янути покійних.

Символіка страв і продуктів, з яких вони приготовлені

Отже, що ж ставлять на стіл у Святвечір? Страв має бути обов’язково 12 – не більше і не менше. За однією версією, цифра ця пов’язана з 12 апостолами, за іншою – з кількістю місяців у році.

Однак число страв не завжди дорівнювало 12. На селянських столах раніше ставилося п’ять чи сім страв, в дворянських будинках – дев’ять. У аристократів страв готувалося 11. Всі ці числа також були символічні: пов’язані вони були, наприклад, з сімома днями в тижні або дев’ятьма ангельськими чинами.

Сучасна кількість – 12 – стала зустрічатися спочатку на столах найбагатших людей. Причому частувань було часом настільки багато, що, наприклад, всі рибні страви вважалися за одне, і так далі.

Кожен продукт, який можна побачити в Польщі на столі у Святвечір, має своє значення:

  • Хліб – символ благополуччя
  • Пшениця – символ цілющої сили
  • Риба – символ християнства
  • Капуста – означала силу, яка охороняла від хвороб
  • Гриби – ще з язичницьких часів зв’язувалися з встановленням контакту з душами померлих предків 🙂
  • Мак – символ родючості і багатства
  • Мед – його присутність на столі у Святвечір гарантувало користь від сил природи
  • Яблука і горіхи – охороняли членів сім’ї від хвороб горла і зубів

Підготовка до чудес

Традиційну вечерю на Вігілію готувати в старі часи часто починали заздалегідь, бувало, що за кілька тижнів. Починалося все з пошуку інгредієнтів – гарної риби, ароматних сухофруктів та ін. Заздалегідь готувалося тісто для старопольських пряників – адже йому потрібно було ще відстоятися. Заздалегідь сушили гриби… Робилося це з радістю, адже підготовка до Різдва – це свого роду духовне очищення, а також час, після якого настає пора чудес.

Та й для сучасних господинь це один з кращих періодів у році, коли одночасно з пошуком подарунків для рідних і покупкою прикрас для ялинки читаються старовинні книги, вибираються старопольські рецепти, готуються прикраси для столу…

Страви на столі у Святвечір

За стіл сідали з настанням сутінків. Усі присутні ділилися облатками і бажали один одному всього найкращого. Облатка – це тонкий шматок випеченого прісного тіста, що нагадує вафлю. У давні часи в Польщі облатки були різнокольоровими. Зараз вони – білі з візерунком.

До речі в деяких регіонах у селах облатками ділилися і з худобою – щоб наступного року була здоровою.

Тепер про страви. Починалася вечеря з одного з традиційних супів. Це червоний борщ з вушками, журек, грибний суп, рибний суп, галицький капусник.

Потім переходили до рибних страв. Тут королем без сумніву є короп. Знаменитий різдвяний короп – це чи не найвідоміше святкове польське блюдо. Способів його приготування – велика кількість. Це може бути короп смажений, короп, запечений з шампіньйонами, короп, запечений з часником, короп з родзинками і навіть короп в білому вині.

Крім коропа на столі часто присутній оселедець – один із символів посту і очікування. Подають його традиційно в маслі або сметані.

Готували і старопольський горох з капустою. Блюдо це вважається сьогодні надзвичайно корисним – адже квашена капуста є прекрасним джерелом вітамінів і мінералів.

Не обходиться святковий стіл і без випічки. Це пироги з капустою і грибами, галушки з маком.

Ну і куди ж без улюблених усіма дітьми солодощів! Це насамперед кутя – з перетертих пшениці, маку та меду, домашній компот із сушених фруктів, а також пряники, кекси, сирники з додаванням фруктів, sękacz – торт, який в традиційному його виконанні печеться на відкритому вогні.

Компот також дуже символічний: вважається, що груші приносять довголіття, яблука – любов і здоров’я, а сливи відганяють злі сили.

Нерідко пекли маківці. Як ми вже згадали, люди вірили, що мак приносить родючість і багатство, а його відсутність може, навпаки, обіцяти нещастя. Тому маківці подавали практично в кожному будинку.

Пряник символізував достаток. Темне, трохи тверде тісто, смачно пахне медом і спеціями, готувалося так, щоб пряник не псувався протягом тривалого періоду часу.

Пряники на польський Святвечір

Пряники на польський Святвечір

Безумовно, не можна було забувати про хліб. Він був символом нового життя і благополуччя. Його присутність на столі означало процвітання в наступаючому році.

З описаних страв господинями і вибиралися ті самі 12, які готувалися до 24 грудня.

Святвечір як раніше, так і зараз, в основному зустрічали в колі сім’ї. А вже 25 грудня починалися зустрічі з родичами і друзями. Тоді-то і проявлялися всі фарби польської непісної кухні. Це традиційні копченості, ковбаси, гусак і багато іншого.

У Святвечір ж при всьому різноманітті частувань не слід забувати, що спробувати треба абсолютно все – щоб наступного року у вас були благополуччя, достаток і здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *