Що п’ють в Польщі
Пиво стає в Польщі найпопулярнішим алкогольним напоєм. Найкращими марками пива вважаються: Живець (Żywiec), Тиске (Tyskie), Окоцім (Okocim), Лех (Lech), Хевеліуш (Heweliusz) і Татра (Tatra), хоча варто також спробувати такі марки пива, як: Крулевске (Królewskie) , Варка (Warka), Пяст (Piast), Брок (Brok) або Жубр (Żubr). Крім того, на польському ринку присутні також марки пива чеської, німецької, датської та словацької продукцій.
Пиво можна пити з добавкою малинового сиропу або сиропу з чорної смородини, а в холодні дні часто п’ється гаряче пиво з гвоздикою, корицею і з додаванням меду.
Вживання міцних алкогольних напоїв стає менш помітним, хоча горілка до цих пір вважається типово польським напоєм, розв’язуючим мову та допоміжною при нових знайомствах. Горілка (поляки говорять “вудка“), назва якої походить від слова “вода” спочатку називалася “аквавіта” (з латині “aqua vitae” – вода життя). Самою хорошою закускою до горілки є оселедець та квашені огірки.
Однією з найпопулярніших польських горілок є Жубрувка (Żubrówka). Ця горілка виготовляється в Бяловежі – останньому резервуарі бізонів у Європі. У пляшці з характеристичною етикеткою з бізоном знаходиться довге стебло трави, що надає горілці специфічний смак і аромат.
Крім відомих марок чистої горілки, такі як: Виборова (Wyborowa), Собескі (Sobieski) або Люксусова (Luksusowa), також можна спробувати крупник – горілка з медом і зіллям, а також горілку Goldwasser – з крупинками справжнього золота.
Найстарішим алкогольним напоєм слов’ян є питний мед, напій з характерним делікатним смаком.