Прапор Польщі

Польська кухня

Традиційні польські страви дуже калорійні, але в той же час дуже смачні. У польській кухні переважають м’ясні страви, приготовані різноманітними способами.

Польська кухня

Польська кухня

Ми особливо радимо спробувати такі страви, як: бігос, свиняча відбивна, перогі (типу пельменів) або голомбкі (голубці). Польська кухня славиться відмінним хлібом і ковбасою.

Найбільш популярними продуктами в польській кухні є: квашена капуста, буряк, огірки (квашені та корнішони), сметана, кольрабі, гриби, різні сорти ковбас. Страви стають смачними завдяки таким спеціям, як: майоран, кріп, кмин, петрушка, перець. Найулюбленіший десерт поляків — це пироги і тістечка. На типовому польському застіллі обов’язково повинна бути присутня горілка та пиво, які допомагають перетравлювати їжу.

Польська кухня підгледіла деякі страви у своїх сусідів, а деякі рецепти взяла з єврейської кухні. Польське меню постійно збагачується новими смаковими якостями, іноді навіть екзотичними. Крім ресторанів з типовою польською кухнею в Польщі з’являється все більше і більше ресторанів, що пропонують кухню азіатську, італійську, французьку, а також вегетаріанську.

Супи

  • Chłodnik litewski — хлодник литовський: холодний білий суп з добавкою буряків і вареним яйцем; в польську кухню прийшов з Литви
  • Barszcz biały — білий борщ: приготований на заквасці з житнього борошна, з майораном, з картоплею, іноді з добавкою сметани
  • Barszcz czerwony — червоний борщ: на базі буряків, з добавкою овочів і сметани або з варениками
  • Żurek — журек: на хлібній заквасці, з картоплею, ковбасою або яйцем, іноді суп подається у хлібному батоні
  • Krupnik — крупник: на базі ячменю, з добавкою овочів і шматочків копченого м’яса
  • Kapuśniak — капусняк: на базі квашеної капусти
  • Zupa ogórkowa — суп з огірків: головна складова частина — квашені огірки
  • Zupa koperkowa — суп з кропу: овочевий суп з добавкою кропу
  • Rosół z kurczaka — курячий бульйон: бульйон з вареного курячого м’яса, з локшиною
  • Zupa pomidorowa — суп з помідорів: на базі помідорів, зазвичай з рисом або з локшиною
  • Grochówka — суп з гороху: на базі вареного гороху
  • Zupa grzybowa — грибний суп: головна складова частина — гриби, звичайно зі сметаною
  • Flaki wołowe — яловичі рубці: бульйон з кісток яловичини зі шматочками рубців, м’яса та овочів

Закуски

  • Smalec — смалець: приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними сливками. Зазвичай подається з квашеними огірками як закуска перед головною стравою.
  • Śledzie w śmietanie — оселедець в сметані: солоний оселедець, часто з добавкою цибулі
  • Boczek ze śliwką — сало зі сливою: смажене сало фаршироване сушеними сливами
  • Tatar — татар: сира пропущена через м’ясорубку яловичина з цибулею і сирим жовтком

Головні страви — Яловичина і телятина

  • Eskalopki z cielęciny — ескалопкі з телятини: філе з телятини в тісті
  • Polędwiczki wołowe — яловичий філей: часто з грибним соусом
  • Ozór wołowy — яловичий язик: приготовані на пару м’які яловичі язики
  • Sztuka mięsa w sosie chrzanowym — шматок м’яса в соусі з хріну: варене яловиче м’ясо з соусом з хрону
  • Zrazy zawijane — яловичий рулет: яловичий рулет фарширований салом, квашеними огірками, цибулею або червоним перцем, политий гострим соусом

Головні страви — Свинина

  • Golonka w piwie — голонка в пиві: жирне, але смачне блюдо, іноді поливається пивом, завжди подається з хріном; баварське блюдо, дуже популярне в Польщі
  • Karkówka — каркувка: печена свинина
  • Kotlet schabowy — свиняча відбивна: панірована свиняча відбивна
  • Kiełbasa — ковбаса: особливо радимо спробувати білу ковбасу; найчастіше подається з квашеним огірком як закуска до пива чи горілки на природі
  • Żeberka w miodzie — грудинка в меді: смажена грудинка з медом

Головні страви — Птиця

  • Kaczka z jabłkami — качка з яблуками: печена качка з яблуками
  • Kurczak de volaille — курка «де волі»: шматочки курки, намазані маслом, фаршировані грибами і шматочками хліба; страва французької кухні
  • Wątróbki drobiowe — куряча печінка: зазвичай смажена, подається з цибулею

Інші м’ясні страви

  • Baranina — баранина: копчені або смажені на рашпері шматочки баранини; страва особливо популярна в гірських регіонах
  • Klopsiki — м’ясний рулет: часто в помідорному соусі
  • Bigosбігос: смачна страва на базі капусти з добавкою овочів, грибів, шматочків ковбаси і копченого м’яса; традиційне польське блюдо
  • Dziczyzna — дичина: особливо популярні заєць, кабан, фазан
  • Fasolka po bretońsku — квасоля по-британськи: квасоля в помідорному соусі з добавкою ковбаси
  • Gołąbki — голубці: листя капусти фаршировані яловичим м’ясом і рисом; литовське блюдо
  • Kaszanka — кашанка: смажені на рашпері або печені шматочки ковбаси, приготовленої з гречаної каші та свининої крові
  • Szaszłyk — шашлик: смажене на рашпері м’ясо з добавкою овочів; кавказьке блюдо

Риба

  • Karp po żydowsku — короп по-єврейськи: короп в желе з родзинками; єврейське блюдо
  • Łosoś — лосось: зазвичай печений або варений в кроповому соусі
  • Pstrąg — форель: іноді подається в палаючому коньяку або іншому алкогольному напої
  • Sandacz — судак: зазвичай смажений або варений

Вегетаріанські страви

  • Pierogi — вареники: фаршировані капустою з грибами, сиром із картоплею (росіяни), м’ясом, фруктами
  • Naleśniki — млинці: фаршірофанние джемом, фруктами, сиром і так далі
  • Knedle — кнедлі: картопляні вареники фаршировані овочами, в основному сливами

Гарнір

  • Frytki — картопля фрі: популярний у всьому світі гарнір до м’яса та інших страв
  • Kopytka — вареники у формі копит: подаються зі сметаною
  • Kluski śląskie — силезькі вареники: приготовлені з вареної картоплі
  • Kasza gryczana — гречана каша: зазвичай подається з поджаристою скоринкою
  • Placki ziemniaczane — картопляні оладки: оладки з сирої картоплі, смажені на олії

Десерти

  • Faworki — фаворкі: тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою
  • Galaretka — желе: фруктове желе, подається зі збитими вершками або з фруктами
  • Makowiec — Маковець: пиріг фарширований перемеленим маком
  • Pączki — пампушки: фаршировані фруктовим джемом
  • Sernik — сирник: пиріг на базі сиру
  • Szarlotka — шарлотка: яблучний пиріг, іноді подається зі збитими вершками або морозивом

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


2 коментарів до Польська кухня

  1. Юрій:

    ДУЖЕ СМАЧНО!

  2. viktor:

    просто бомба не можу дочекатись поїздки в гмінну ежове

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *