Жирний четвер – найсмачніша традиція в Польщі
Жирний четвер (пол. Tlusty czwartek) – це християнська традиція і день цей означає початок Великого Посту. Якщо в один із звичайних днів ви помітите величезні черги в пекарні або побачите в кошику кожного покупця в магазині упаковку пончиків – не дивуйтеся, просто в Польщі настав Жирний четвер.
У 2018 рік (Tlusty czwartek) Жирний четвер випадає на 8 лютого
У цей день середньостатистична невелика пекарня збільшує обсяг продажів пончиків в 60 разів, а кожен житель Польщі з’їдає в середньому 2,5-3 пончика, а це не багато не мало 100 мільйонів пончиків на всю країну.
Перші згадки про святкування Жирного Четверга були виявлені в 15 столітті. Звичайно, сучасні традиції святкування це всього лише відлуння тих, що були прийняті в середньовічній Європі.
Як же святкували цей день?
Так як християнин мав сорок днів відмовлятись від будь-яких веселощів, від смачної їжі і інших радощів, то святкування жирного тижня проходило весело і шумно. Крім різної смакоти, було прийнято веселитися до упаду: пісні, танці… Головне завдання було попити і поїсти з запасом. Фінальним днем веселощів вважалася Попільна середа. Можете ознайомитись зі статтею – Що їдять в жирний четвер
Однією з традицій жирної неділі були так звані «Куліги» (пол. Kulig). Це популярна в ті часи народна забава: кілька двійок або трійок коней запрягали в сани, в які сідала галаслива компанія. Після чого роз’їжджали від одного двору до іншого. Компанія з піснями і музикою сідала за стіл і, знищивши запаси частувань та напоїв, забирала господаря з собою – шукати нову «жертву». Починалися куліги зазвичай в передостанній день веселощів.
Три останніх же дня свята називалися спокусливими – або диявольськими. У ці дні були популярні переодягання в різних персонажів. У селах зазвичай вбиралися в звірів: вовки, ведмеді, олені. Переодягнуті поводилися відповідно до свого чину. Згодом процес переодягання в ряджених поступився місцем маскам.
Опівночі з вівторка на Попільну середу подавали «podkurek» – вечеря з блюд, що складалися з яєць, молока, оселедця. Це символізувало наближення Великого посту.
Найбагатші міста починаючи з XVII століття влаштовували пишні бали, на яких бували навіть королі. У XVIII столітті звичай балів розростається на всю країну, а самі грандіозні проходять в столиці.
Звичай їсти пончики в Жирний четвер з’явився в Польщі в XVII столітті і поляки дотримуються його до цих пір. Колись пончики були солоні і їх їли зі шкварками, зараз їдять тільки солодкі пончики.
З жирним четвергом у Великопольщі була пов’язана традиція, схожа на Чистий четвер. Звичай був такий, що якщо протягом дня хтось не допоможе комусь в прибиранні, митті посуду або приготуванні їжі – тому весь рік зі здоров’ям маятися.
У сучасній Польщі повір’я трохи переінакшили і звучить воно так: «Хто жодного пончика не з’їсть, тому удачі в році – кіт наплакав»
Якщо вам попався пончик з горішком, то тоді навпаки – вас чекає удача.
Або прикмета: «у того, хто не з’їсть гору пончиків в Жирний четвер, в коморі буде порожньо, а урожай на полі згризуть миші».
Судячи з прикметами, пончики приносять щастя, а відмова їх їсти є не тільки проявом неввічливості, а й призводить до невдачі.
Сьогодні в Польщі не влаштовують бенкетів та карнавалів, але традицію поїдання пончиків в цей день шанують. Навіть якщо ви не будете дотримуватися посту, пончик ви з’їсте обов’язково.
Куди б ви не прийшли: на роботу, на навчання або просто в гості, в цей день Вас обов’язково пригостять смачним пончиком. Адже у поляків прийнято не тільки самому їсти пончики, але і пригощати друзів, колег і рідних.
Тому радимо і вам подбати про те, щоб взяти парочку солодких пончиків і пригостити своїх знайомих. Традиція Жирного Четверга популярна серед поляків будь-якого віку. Цей день просто присвячений пончикам: по телевізору, по радіо про них будуть говорити… в магазинах їх буде особливо багато з ранку.
Польські пекарні напередодні Жирного четверга працюють всю ніч – необхідно спекти величезну кількість пончиків. Кондитери кажуть, що найголовніше, щоб пончик був добре просмажений. Існують різні наповнювачі для пончиків: пудинг, мармелад, варення з пелюсток троянд. Пончики посипають цукровою пудрою або поливають глазур’ю.