Прапор Польщі

Шенгенська віза типу d

В березні 2010 всі володарі віз категорії D зраділи і закидали вгору шапки й чепчики: рада міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу внесла зміни в положення про видачу довгострокових віз (термін перебування більше 3 місяців).

Шенгенська віза типу d

Шенгенська віза типу d

Такі громадяни, згідно з прийнятим рішенням, прирівнюються до тих, хто має дозвіл на тимчасове перебування. Вони можуть вільно переміщатися по країнах Шенгену, але протягом періоду не більше трьох місяців на пів року.

Раніше ж володарі візи категорії D могли перебувати тільки на території держави-учасниці Шенгенської угоди, яка видала візу. Єдиним шансом для таких громадян побувати за межами цієї країни був транзитний рух по території інших шенгенських країн у країну, яка візу видала.

Але нові правила також передбачають, що період дії довгострокової візи не повинен перевищувати рік. Якщо держава Шенгену дозволяє будь-якому громадянину перебувати у себе на території більше року, то віза до терміну закінчення її дії повинна бути замінена на дозвіл на тимчасове перебування.

Шенгенська віза тип D

Стоп-стоп-стоп – скаже уважний читач. Що це за Шенгенська віза D? Звичайно, сама позначка D означає, що дана віза є національною, але по ній можна знаходитись 3 місяці у пів року на території шенгенських країн. Отже, національну візу типу D можна умовно називати шенгенською :)

Візу категорії D дехто іменує довгостроковою, а хто – національною візою. Чому? Національна віза – просто віза, яка видається тією чи іншою країною. Відповідно, і правила її отримання, і те, де її отримують і за які заслуги – у кожної країни свої. А шенгенська віза – єдина для всієї Шенгенської зони.

Де отримати шенгенську візу? На це питання відповість проста: в посольстві однієї з країн угоди! Але правила її отримання були узагальнені. А національні візи виходять за своїми правилами.

У багатьох володарів такої візи є реальний шанс «залишитися надовго» у країні, отримавши дозвіл на постійне проживання. Насправді, отримання такого дозволу залежить головним чином від країни, в якій проживає громадянин. Та й не завадило б уточнити правила використання візи, звернувшись у то консульство де була видана віза.

До речі, існувала також віза суміжна - C + D. Вона поєднувала в собі ознаки двох категорій. Така віза видається, як національна або D, але дозволяє її власникові безперешкодно переміщатися по країнах-членах Шенгенської угоди. Але така віза була скасовано 5 квітня 2010 року. Чому? Та тому що спростили для власників візи D правила існування в зоні Шенгену.

Як вже було сказано, така віза діє рік, але деякі країни можуть видавати її і на більший термін, що формально є приводом для надії на постійне проживання.

У випадку, якщо ви не знаєте, де оформити візу D, телефонуйте нам, і ми проконсультуємо вас з усіх питань, які стосуються її оформлення.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


Коментарі до Шенгенська віза типу d

  1. Інна пишет:

    Доброго вечора!підкажіть будь-ласка,,в мене робоча польська віза типу d,зараз маю відпустку і поїхала до сами в гості в Чехію.Чи можу я прямо з Чехії поїхати ще в Хорватію на машині на море?

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>