Прапор Польщі

Шенгенська віза

Історія Шенгену

До середини 80-х років минулого століття взаємна інтеграція країн Європейського Союзу досягла такого рівня, що потрібні якісні зміни правил міграції. У підсумку, 14 червня 1985 року в місті Шенген у Люксембурзі низкою держав ЄС був підписаний документ світового значення — договір про скасування паспортного контролю.

Участь країн у європейських договорах і організаціях

Участь країн у європейських договорах і організаціях

З назвою довго не мудрували, новий візовий стандарт найменували шенгенським. Зараз в Шенгенську зону входять два з половиною десятка країн.

Суть угоди полягає в можливості громадян вільно переміщатися в межах Шенген зони. Умовою такого вільного пересування є отримання шенгенської візи в будь-яку з названих країн. Сама віза має єдиний зразок для держав, які не входять в шенгенську зону.

Типи віз

Зрозуміло, мета виїзду громадян за кордон різна, так само як терміни перебування за кордоном. Тому візи поділяються на різні категорії.

Категорія А — являє собою аеропортну транзитну візу, яка дозволяє знаходитися її власникові в транзитній зоні міжнародного аеропорту без права відвідування території держави.

Категорія B — це також транзитна віза, але призначена вже для проїзду через територію однієї держави з метою відвідування іншої.

Категорія C — самий популярний тип візи. Видається вона для короткотермінових візитів. У реальності, віза С — і є справжньою шенгенською візою. По ній можна перебувати в країні, посольство якої вам її видало, а потім курсувати всередині всього шенгенського простору. Слід чітко розуміти, що працювати по даній візі не можна.

Віза С має ряд підтипів, що позначають, як правило, тривалість терміну перебування і частоту в’їзду:

  • C1 — дає право на в’їзд до 30 днів;
  • С2 — видається на час від 31 до 90 днів;
  • С3 — віза для багаторазового в’їзду (мультивіза), яка дійсна, як правило, протягом 1 року і дозволяє перебувати в Шенгенській зоні не більше 90 днів;
  • С4 — аналогічна типу С3 з тією різницею, що видається на термін до 5 років.

Категорія D — дана віза призначена для в’їзду в конкретну країну (національна віза) і дає досить широкі повноваження її власнику: перебувати на території держави тривалий час, влаштовуватися на роботу з можливістю подальшого оформлення виду на проживання і т.д.

У травні 2010 року вийшов закон, за яким по національній візі можна перебувати 3 місяці на пів року у шенген зоні.

Хоча часто можна почути фразу «шенгенська віза типу D», слід знати, що, насправді, це не зовсім так. Ще раз нагадаємо, що носити це «звання» по праву може тільки віза категорії С.

Порядок видачі візи

Процес видачі візи проходить кілька етапів. На першому в консульстві відбувається перевірка поданих документів: вивчається клопотання, комплектність необхідної документації. У клопотанні не повинно міститися суперечливих відповідей на запитання.

Після цього проводиться перевірка особи. Тут головним критерієм є законослухнянність заявника. Якщо прохання про візу подає безробітний або людина без стабільного заробітку, то перевірка щодо подібних осіб посилюється. Запитується інформація про попередні виїзди за кордон (якщо такі були) — це не стосується робочої візи.

Завдання консульства запобігти ще на етапі видачі візи загрозу незаконної імміграції в країну.

На другому етапі вже безпосередньо приймається рішення про видачу візи. Це роблять консульські працівники, відповідно з єдиними правилами, але можуть виникати ситуації, коли потрібен дозвіл центрального органу влади країни в’їзду.

Головне — пам’ятати, що ви повинні строго підтвердити документами ту візу, яку запитуєте. Якщо у вас є тільки підтвердження про бронювання місця в зарубіжному готелі, а ви претендуєте на отримання мультивізи, то така підстава дорівнює нулю. Вам не тільки не видадуть бажану візу, але і з імовірністю 50%, поставлять штамп про відмову. Таким чином, заздалегідь подбайте, щоб підстава для мультивізи виглядала значною і правдоподібною.

Як читати візу

  • Valid for — в цій графі уточнюється територія поширення візи. Якщо віза видана для відвідування будь-якої держави Шенгенської зони, то на мові країни, яка видає візу, буде значиться «Шенгенські країни». Коли ж територія обмежена однією державою, вписується код конкретної країни.
  • From … Until — вказує дату початку і закінчення терміну дії візи. Тобто, числа, коли можна по цій візі в’їхати і обов’язково виїхати з країни. Врахуйте, що час видачі візи може істотно відрізнятися від початку її дії.
  • Number of entries — тут позначається число дозволених по візі в’їздів. Варіантів тут усього три: 01, 02 або MULT. Іншими словами, 1 в’їзд, 2 в’їзди та необмежена кількість в’їздів. Варто знати, що в перших двох випадках, як тільки вказане число в’їздів буде вичерпано, віза втрачає свою придатність, навіть незважаючи на те, що кінцева дата її дії ще не минула, тобто якщо коридор ще є.
  • Duration of stay ___ days — у цій графі проставляється кількість днів, відведених на перебування в Шенгенській зоні або в конкретній країні (в залежності від категорії візи). Тут також слід знати, що термін дії візи і число днів може відрізнятися. До прикладу, з піврічною візою ви можете мати право на 30 днів перебування в Шенгені.
  • Type of visa — тут все зрозуміло, це одна з вищеописаних категорій віз: А, В, С, D.
  • Issued in — в цю графу вписується дата видачі візи, а також консульство якого міста її видало.
  • Number of passport — проставляється номер паспорта людини, якій видана віза.
  • Surname, name — вказується прізвище та ім’я того, кому видана віза.
  • Remarks — додаткова інформація, призначена для прикордонників.

Анулювання візи

Шенгенська віза видається в єдиному варіанті, тобто в закордонному паспорті не може бути відкрито відразу декілька шенгенських віз.

Існують ситуації, коли у людини вже є дійсна мультивіза країни, що входить в Шенгенську зону, а йому потрібно відправитися в іншу державу Шенгену на тривалий термін, який перекриє число днів, відведених на перебування за діючої візі. У цьому випадку необхідно подати заяву на анулювання наявної візи та подати клопотання про відкриття нової візи. У цьому випадку ви збережете одне з правил видачі шенгенських віз — вони повинні відкриватися консульством країни основного перебування.

Процедура анулювання досить проста, виконується поза чергою і не тягне наслідків для громадянина.

«Прикордонні» непорозуміння

Правила видачі шенгенських віз позначені досить чітко, але деякі пункти можуть трактуватися різними консульствами по своєму. Проте трактування консульства може не співпасти з думкою з цього приводу прикордонників, які є останньою інстанцією перед в’їздом у країну. Таким чином, наявність візи ще не дає стовідсоткової гарантії в’їзду на територію держави.

Буває, що прикордонники відмовляють у в’їзді з формальних причин — наприклад, ви в’їжджаєте в Шенгенську зону, але через іншу країну, а не ту, яка відкривала візу. Хоча правила Шенгену відводять на транзит до 5 днів.

Якщо ж ви порушите візовий режим, то на це неодмінно підуть санкції.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


57 коментарів до Шенгенська віза

  1. Ольга:

    Доброго дня!Якщо я маю національну візу,чи можу зробити ще шенген візу?

  2. Олександр:

    Доброго дня. Підскажіть будь-ласка, маю діючу шенгенську мультивізу на 5 років. Планую їхати на роботу в березні. Маю запрошення від роботодавця. Чи можу я паралельно відкрити робочу візу типу Д, якщо у паспорті є діюча шенегнка тип С?

    • admin:

      Доброго дня. Так, можна відкрити національну візу, не анульовуючи шенген — на даний момент.

  3. Ольга:

    Добрий день!
    Підкажіть, будь ласка, я маю діючу бізнес візу, яка закінчується в вересні цього року, чи можу я зараз відкрити неступну візу (теж бізнес, з вересня)чи потрібно чекати осені, щоб ця закінчилась?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *