Прапор Польщі

Як працювати по безвізу в Польщі офіційно

З 01 липня 2017 року змінено правила працевлаштування українців у Республіці Польща. Тобто, тепер у громадян України з’явилася можливість офіційно працювати в Польщі, не отримуючи віз!

Як працювати по безвізу в Польщі офіційно

Як працювати по безвізу в Польщі офіційно

Як це зробити? Як потрапити в Польщу без візи для українців? Які проблеми можуть виникнути? Розберемо ці питання докладно.

Безвізові режим — це можливість відвідувати країни «Шенгену» (за винятком Великобританії та Ірландії) з туристичними цілями до 90 днів в піврічний період. Тепер можна і працевлаштуватися в Польщі на тимчасові роботи на ті ж терміни.

Важливо розуміти, що таке послаблення введено тільки Польщею — робота в інших країнах за кордоном без візи заборонена!

Як українці можуть працювати в Польщі без візи

Чутки і суперечки на тему можна або не можна влаштовуватися на роботу в Польщі по безвізу ходили давно. Крапку в них поставила Державна прикордонна служба Польщі, давши роз’яснення по тих змінах, що вступили в силу з липня 2017.

За словами представника служби, кожен громадянин України може працювати в Польщі, не отримуючи візи, якщо у нього є один з двох документів: дозвіл (zezwolenie) на роботу або заява (oświadczenia) від роботодавця про намір працевлаштувати іноземця.

Запрошення від воєводи (зезволення до праці)

Це вже відомий документ, про нього можете прочитати у статті за посиланням вище. Воєводське запрошення замовляє роботодавець, подаючи в воєводство пакет документів на працівника. Стверджує дозвіл воєвода. Офіційний термін виготовлення документа може досягати 2 місяці, а фактично ця межа іноді значно перевищується.

Піврічне запрошення на роботу (освядчення)

Oświadczenia – найпопулярніший документ у наших працівників в Польщі. У самій назві — заява — закладений повідомний характер цього паперу. Роботодавець доводить до відома держави, що має намір працевлаштувати конкретного іноземця, і все! Можна працювати. Термін виготовлення Освядчення до 1-2х неділь.

Істотним недоліком заяви є те, що вона дає право на роботу не більше ніж на 6 місяців в рік. Вичерпавши цей термін необхідно або виїхати на батьківщину, або оформляти дозвіл. Зрозуміло, безвізовий ліміт скінчиться раніше, але його можна продовжити.

Вартість документів

Збір за оформлення заяви — близько 7 євро, за дозвіл — 12-35 євро. Ці виплати виробляє ініціатор процесу оформлення, а ним в обох випадках є роботодавець!

Терміни роботи в Польщі без візи

Безвізовий режим передбачає перебування іноземця в країні на термін не більше 90 днів за півроку. Аналогічно — 90/180 — йдуть справи і з роботою українців по біометричного паспорту. Далі необхідно або повертатися додому, або оформляти інші документи.

Підстава для відмови

Заборона на в’їзд до Польщі або всю Шенгенську зону не дозволять українцеві перетнути кордон, а значить і працевлаштуватися.

Оформіть трудовий договір

Існують однозначні вимоги закону:

Відразу після оформлення працівник і роботодавець зобов’язані укласти трудовий договір! У деяких випадках, якщо це прямо не заборонено законом, допустима цивільно-правова форма. Протягом наступних 7 днів іноземець зобов’язаний зареєструватися в ZUS. Без цих дій працевлаштування буде вважатися незаконним!

Як правильно поїхати на роботу з біометричним паспортом?

Чинні закони не регламентують інші терміни і послідовність дій. Українець має повне право в’їхати до Польщі по безвізовому режимові і вже там підшукувати собі роботу, оформляти документи тощо.

Однак є проблема: очікувати дозволу можна кілька місяців, працювати поки буде не можна, а термін перебування (ті самі 90 днів) скорочується. Коли всі папери будуть готові, на роботу може не залишитися часу.

Рекомендується наступна послідовність дій:

  • Вибір роботодавця.
  • Отримання від нього дозволу або заяви.
  • Перетин кордону.
  • Укладення трудового договору.
  • Реєстрація в ZUS.

Так як перші пункти здійснювалися дистанційно або короткочасними поїздками, дозволений термін роботи можна буде використовувати максимально продуктивно.

Як залишитися працювати понад «безвізових» 90 днів?

Карта побиту по безвізу

Однією з підстав отримання Карти тимчасового побиту є довгостроковий трудовий договір. Відповідно, працюючи по безвізу і будучи власником такого договору можна претендувати на Карту.

Закон говорить, що подати документи можна навіть в останній день офіційного перебування в Польщі. Поставлений штамп продовжить час дозволеного перебування в країні на весь термін розгляду справи. Однак рекомендується так не чинити тому, що:

  • Документи можуть і не прийняти, якщо будуть виявлені якісь помилки і потрібне їх виправлення, а на наступний день ліміт перебування закінчиться.
  • Штамп дозволить перебувати в країні, але не дозволить працювати, а термін очікування може бути досить значним.
  • Штамп не дозволяє в’їзду в країну, якщо немає інших віз.

В результаті, українцю доведеться довгий час перебувати в Польщі без можливості працювати і з’їздити додому (вірніше, додому можна, а от повернутися потім не вдасться).

Краще зайнятися оформленням Карти побиту відразу, як приступите до роботи! Якщо, звичайно ж, плануєте далі працювати в Польщі.

Що робити, очікуючи карту побуту?

Якщо на Карту побуту документи були подані раніше, і зараз йде процес розгляду справи і є штамп, можна скористатися правом роботи по безвізовому режимові. Для цього українцеві треба виїхати з території Польщі і в’їхати по біометричному паспорту. Звичайно, якщо ліміт 90/180 ще не витрачений.

Одночасна наявність і штампа, і «безвіза» не призводить до проблем: в першу чергу діють права щодо безвізового перебування, а по закінченню ліміту автоматично вступають в силу права, надані штампом.

Переваги та недоліки нововведень

Зручності від нових законів очевидні — можливість роботи без отримання візи. Недоліки в ускладненні оформлення документів роботодавцем, посилення контролю, а так як весь цей труд лягає на його плечі, відшукати бажаючих займатися процесом може бути небагато.

Крім того, є обмеження по термінах робіт, за часом дії заяви, а оформляти дозвіл довше і дорожче.

Чи можна змінювати роботодавця по безвізовому режимі?

Так, якщо ліміт перебування не вичерпаний і отримано новий дозвіл або заяву.

***

Ми розглянули основні питання, пов’язані з роботою в Польщі по біометричного паспорту, якщо у вас є додаткові питання, або доповнення, прошу написати все в коментарях.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


5 коментарів до Як працювати по безвізу в Польщі офіційно

  1. Galina:

    Віза в мене до січня.Зараз подаю на карту побиту. Наскільки я знаю,додому я виїхати можу, а в’їхати як? Можна по біометричному паспорті в’їхати в Польщу? І притому на границі показувати два паспорти чи як?

  2. Дмитро:

    А якщо я поїду працювати по безвізу, під кінець строку подам документи на карту побуту і повернусь до України. Чи можна буде отримати візу Д5, та в’їхати до Польщі одразу після отримання візи?

  3. Іван:

    Чи можу я легально працювати по репатріаційній візі ціль видання С 23. ДЯКУЮ

  4. Ігор:

    Чи можу я відкрити візу після відмови?і через який час?

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *