Пляцок Насолода
Торт – кулінарний шедевр, без нього складно уявити ювілей або торжество. З дитинства день народження закінчується святковим тортом, свічки якого ми задуваємо і загадуємо заповітні бажання. Кондитери виготовляють торти, задовольняють смак навіть самих примхливих людей.
Ким і коли був винайдений торт, сказати дуже складно. Одна теорія говорить, що торт виник в Італії. І в перекладі з італійської – це щось хитромудре, а саме, численні прикраси торта. Стародавні кулінари Сходу готували загадкові десерти з кунжуту, меду і молока.
Згідно другої теорії саме на Сході виник прототип торта. Зародження кулінарного шедевра, відповідно до третьої теорії, відноситься до Франції. Саме ця країна диктувала сервіровку і прикрасу цього десерту. Бісквіт, желе, карамель, крем, безе, як назви десертів, з’явилися у Франції. Кожна країна має свої рецепти випічки і традиції.
Для приготування національної польського торта – Пляцок Насолода вам знадобиться:
Для тіста:
- 6 штук яєць
- цукор в кількості: 200 г
- борошно в кількості: 150 г
- масло вершкове – 150 г
- 10 г розпушувача
Для начинки сирної:
- масло вершкове грам 50
- яйця – 4 шт.
- 450 г сиру
- цукор – 150 г
Для горіхової начинки:
- яйця – 2 шт.
- мелені волоські горіхи – 1,5 склянки
- цукор – 150 г
- масло вершкове – 50 грам
Для приготування крему:
- яйця – 1 шт.
- цукор – 150 г
- крохмаль – 2 столових ложки
- молока – півлітра
- 1 пакетик цукру ванільного
- масло вершкове – 200 г
Фруктова частина начинки:
- 3 шт. апельсина
- 8 шт. ківі
- Желе:
- Желе лимонне 2 пакетика
- води – 200 мл.
Жовтки і цукор збиваємо, додаємо масло, збиваємо ще раз. Додаємо борошно і розпушувач. Вимішуємо тісто. Пекарським папером застеляємо деко, духовку встановлюємо на температуру 180 С, тісто виливаємо. Випікаємо 15 хвилин. Потім потрібно дістати з духовки і дати охолонути.
Сир + яйця + цукор збити міксером. Додаємо розтоплене масло вершкове, збиваємо ще раз. Виливаємо в чисту форму з пекарським папером і випікаємо 30 хв. при тій же температурі. Подрібнені волоські горіхи, цукор, яйця і вершкове масло все змішуємо, збиваємо міксером.
Сирну масу майже готову дістаємо з духовки, змащуємо горіховою начинкою і випікаємо ще 25 хв. Даємо охолонути. Збити з яйцем кип’ячене молоко (невелику частину), додати крохмаль, все розмішати.
Ванільний цукор, цукор висипати в молоко, розмішати до його розчинення. Поступово додавати крохмально-яєчну масу до загустіння, постійно помішувати. З вогню крем зняти, додати масло (вершкове). Крему дати охолонути.
На дві частини розрізаємо бісквіт. Нижню частину коржа змащуємо заварним кремом, викладаємо горіхово-сирну начинку, зверху змащуємо кремом. Зрізаємо верхівку з верхньої частини коржа. На нижній корж з начинкою викладаємо верхній. Зрізаний корж наламати на шматки, перемішати з кремом. Змастити масою корж. Ківі й апельсини очищені, нарізаємо невеликими шматочками і викладаємо наверх. У 100 мл окропу додати лимонне желе, все розмішати і полити тортик.
Приємного апетиту!