Прапор Польщі

Карта побиту в Польщі. Вид на проживання

Карта побиту — це документ, який підтверджує законність проживання в даній країні. В різних країнах — членах зони Шенген він називається по різному (трахета, пермесо і т.д.), але суть залишається та ж — маючи цей документ ви на законних підставах перебуваєте в країні, яка її видала і маєте значно ширший спектр прав, ніж з візою. А з багатьох питань володар цієї картки прирівнюється до громадян цієї країни.

Карта побиту в Польщі

Карта побиту в Польщі

У Польщі карта побиту є двох видів:

  • karta czasowego pobytu (карта часовего побиту) — карта тимчасового побиту, тобто вона носить тимчасовий характер і видається на якийсь конкретно визначений строк (найчастіше на 1 рік, але буває і на 1,5-2 роки)
  • karta stalego pobytu (osiedlenia się) (карта постійного побиту) — тобто цією картою підтверджується, що людина постійно (не тимчасово) проживає на території РП. Цей документ видається на 10 років (як і всі документи євро зразка, які містять фото), після чого подається заява на його продовження.

Карта побиту в Польщі — це документ єврозразка, і має юридичну силу на території всього Євросоюзу. Він містить біометричне фото, адресу прописки (у Польщі), номер PESEL людини та багато іншої інформаціі. Цей документ видає воєвода (губернатор) відповідного місця в Польщі, де прописаний кандидат.

Що дає Карта stalego pobytu?

  • Більше немає потреби відкривати візу для поїздки в країни зони Шенген. Мало того, при перетині кордону польська прикордонна служба навіть не ставить Вам штамп в паспорт
  • Ви можете легально працювати на території РП, ніякі дозволи вже не потрібні
  • Ви отримуєте право на отримання безкоштовної першої медичної допомоги на тих же підставах, що і громадяни Польщі
  • Ви можете оформити транспорт особисто на себе
  • Можливість безкоштовного навчання в основних, середніх та вищих навчальних закладах на тих же умовах, що й громадяни РП
  • Через 5 років після отримання Карти сталего побиту при дотриманні деяких умов Ви можете отримати громадянство
  • Можливість покупки та оформлення на себе нерухомості (у тому числі при використанні іпотеки та держпрограм)
  • Реєстрація та ведення підприємницької діяльності за спрощеною схемою, реєстрація юр.осіб (фірма, фонд і т.д.)
  • багато чого іншого

Хто може претендувати на Карту stalego pobytu?

  • Особи, які протягом останніх 5 років проживали в РП на Карті часовего побиту
  • Особи, які мають польське походження

Офіційна інформація

Карта тимчасового побиту в Польщі

Іноземець, який має намір перебувати на території Польщі протягом тривалого терміну, зобов’язаний звернутися до глави відповідного воєводського управління за місцем проживання (адресою перебування у Польщі) або за місцем, у якому іноземець збирається перебувати в Польщі, з заявою про видачу дозволу на тимчасове проживання певного терміну.

Іноземець, який перебуває за кордоном, повинен подати заяву відповідному воєводі через польського консула. Дозвіл, виданий воєводою, буде оформлено у вигляді відповідного документа — виду на проживання (карта тимчасового побиту). Максимальний термін його дії — 2 роки, після чого дозвіл можна продовжити на 2 наступні роки.

Дозвіл на проживання іноземець може отримати тільки в тому випадку, якщо доведе обґрунтованість свого перебування на території Республіки Польща. Закон містить чіткі визначення обставин, наявність яких є основою для отримання дозволу на тимчасове проживання.

Таким обставинами є:

  • Отримання гарантії дозволу на працевлаштування або заняття з метою заробітку, або письмової заяви роботодавця про намір працевлаштувати іноземця, якщо за законом не потрібен дозвіл;
  • Ведення господарської діяльності. Іноземець в цьому випадку зобов’язаний надати документи, що підтверджують ведення господарської діяльності на території Республіки Польща, її предмет і масштаби. Особливо важливими документами є: витяг з Всепольського судового реєстру, підтверджений нотаріусом договір про створення підприємства, довідка з податкового управління про відсутність заборгованостей по сплаті податків;
  • Надходження на навчання в польський вищий навчальний заклад, якщо іноземець при цьому забезпечений коштами на своє навчання і утримання. При цьому слід подати довідку від навчального закладу на офіційному бланку про прийняття до вузу або про продовження навчання із зазначенням передбаченого вузівським статутом строку навчання;
  • Укладення шлюбу з польським громадянином або іноземцем, який має дозвіл на поселення (вид на проживання).

Іноземець, що клопоче про видачу дозволу на проживання в Польщі протягом певного терміну, зобов’язаний подати органу, що видає дозволи, наступні документи: заяву, в якій міститься перелік істотних обставин, які є підставою для проживання у Польщі; 4 фотографії, квитанція про сплату податкового або консульської збору, а також документи, що підтверджують наявність джерел доходу і особистих матеріальних засобів разом з підтвердженням сум (наприклад, виписки з банківського рахунку).

Крім того, воєвода (або приймає заяву консул) можуть вимагати: копію свідоцтва про народження, свідоцтва про укладення шлюбу, довідку про відсутність податкових зобов’язань та відсутність судимості у іноземця в його рідній країні.

Карта постійного (сталего) побиту в Польщі

Іноземець, який безперервно перебуває в Польщі, щонайменше, протягом 5 років на підставі віз і дозволу на тимчасове проживання, може подати голові відповідного воєводського управління за місцем проживання заяву про видачу дозволу на поселення, тобто, згідно популярному назвою цього документа, — карта сталего побиту.

Таку ж заяву воєводі має право подати іноземець, який проживає на території країни не менше 3-х років, якщо він прибув до Польщі на підставі возз’єднання з родиною.

Іноземець зобов’язаний також виконати всі без винятку додаткові умови, а саме:

  • Довести наявність тісних сімейних або економічних зв’язків з Польщею;
  • Володіти в Польщі житлом і засобами на своє утримання. Це означає, що іноземець повинен довести органу, що видає дозвіл, наявність власних доходів та майна, достатніх на покриття всіх витрат, пов’язаних з утриманням та лікуванням себе і членів своєї сім’ї, що знаходяться у нього на утриманні, що він не буде користуватися засобами соціальної допомоги. Іноземець також повинен вказати житло, в якому він має намір проживати в Польщі, і представити своє юридично оформлене право на перебування в даному житлі (наприклад, договір про купівлю житла у власність, довідка про членство в житловому кооперативі, договір про найм житла).
  • Дозвіл на поселення має необмежений термін дії. Такий дозвіл може отримати також дитина іноземця, що народжена на території Республіки Польща, якщо іноземець має дійсний вид на постійне проживання на території Республіки Польща.

Іноземець, що клопоче про видачу йому дозволу на постійне проживання, зобов’язаний подати заяву з проханням про видачу дозволу на поселення, 4 фотографії, довідку про прописку, документи, що підтверджують безперервне перебування на території Республіки Польща протягом п’яти років, документи, що підтверджують освіту і наявні професійні кваліфікації, а також викласти біографію. Крім того, іноземець повинен представити документальні докази наявності джерела доходів або матеріальних коштів, достатніх на своє утримання та оплату житла.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


210 коментарів до Карта побиту в Польщі. Вид на проживання

  1. Люда:

    Доброго дня. Підскажіть будь ласка,я маю карту сталого побиту, і хочу поїхати в Норвегію. Що для цього потрібно??

  2. Ольга:

    Скажіть будь-ласка, чи можна на карті побиту їздити до Англії як турист, або в інші країни Євросоюзу.

  3. Ірина:

    Доброго дня. Маю таке питання. Навчаюсь в Польщі(маю тимчасову приписку) та маю польське походження. Які потрібно документи для КСП??( переклади , апостилі?). Дякую!

  4. Валентин:

    Вітаю. Маю таке питання. Скільки часу можна перебувати на території України (безвиїздно) маючи карту сталого побуту,щоб вона була дійсна?Дякую !

  5. Андрій:

    Доброго дня. Скажіть будь ласка, чи можна полетіти літаком на острови в Іспанію коли робоча віза вже скінчилася, а карта часового побиту не зроблена? Віза проста робоча на 155 днів, є на руках запрошення від воєводи терміном на 3 роки. Зробити візу в україні немає можливості. Дякую!

  6. Юлія:

    Доброго дня. Я готую документи для подачі на карту побиту як випускник польського вузу. Збираюся робити завірений номаріусом документ, котрий свідчатиме, що мої батьки забеспечуватимуть мене під час пошуків роботи. Яку мінімальну суму в місяць треба вказати на такому документі? Дякую.

  7. Анастасія:

    Чи можу я поїхати в Польщу по карті побиту (дійсна до 14.10) а повернутись по візі? (Дійсна з 15.10)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *