Прапор Польщі

Як офіційно працювати студентові у Польщі

Саме поширене питання студентів, що навчаються Польщі чи абітурієнтів, які тільки збираються сюди приїхати: «Як, скільки і за яких документів можна офіційно працювати в Польщі будучи студентом?»

Як офіційно працювати студентові у Польщі

Як офіційно працювати студентові у Польщі

Плутанину в ці питання вносить те, що залежно від документа, який легалізує перебування в Польщі (віза, карта побиту) і мети його видачі (студенти стаціонару, студенти заочники, курси) – працюють абсолютно різні схеми працевлаштування.

Як визначити тип візи чи картки студентові

Якщо ми живемо в Польщі по студентській візі – відкриваємо паспорт і дивимося на візі строчку «Cel wydania»

  • 10 – Студент стаціонару (денне відділення)
  • 11, 12, 13 або 14 – Студент заочник (Не стаціонар, мовні курси, наука і т.п.)

Якщо ми живемо за Карткою побиту – дістаємо свою децизію і в першому абзаці знаходимо на підставі якого пункту була видана карта:

  • 53§1 p. 16 Ustawy o cudzoziemcach – Ви можете працювати в Польщі без додаткових дозволів
    53§1 p. 1a lub 1b Ustawy o cudzoziemcach – Ви повинні отримувати додаткові дозволи для роботи.

Якщо у Вас студентська віза:

Отже, якщо Ви проживаєте в Польщі за візою, мета видачі якої 10 – значить ви студент стаціонару і можете працювати тільки 3 місяці в році під час літніх канікул (липень, серпень, вересень). Правда для роботи Вам не потрібно ні яких дозволів і додаткових формальностей. Влітку ви такі ж, як і поляки.

Якщо ж ви хочете працювати не тільки влітку або більше ніж 3 місяці, то тут у вас є 3 варіанти:

  • Оформити собі карту побиту (вона дає право працювати студентам денного відділення без обмежень).
  • Оформити Оświadczenie і працювати 6 місяців у році в будь-який час без необхідності отримувати воєводське запрошення. Трохи нижче розглянемо різницю між Оświadczeniem і Zezwoleniem.
  • оформити  запрошення від воєводи

Якщо мета видачі вашої студентської візи 11, 12, 13 або 14 – значить ви студент заочник або ж перебуваєте в Польщі з метою вивчення польської мови, практикою, культурним обміном і т.п. Працювати за такою візою ви можете тільки у разі:

  • Оформлення Oświadczenia або Zezwolenia вашим роботодавцем.

Якщо у вас карту побиту:

Якщо Ви вчитеся на стаціонарі і отримали карту побиту на підставі навчання на стаціонарі (53§1 p. 16 Ustawy o cudzoziemcach) – це найкращий варіант. Ви можете працювати без будь-яких обмежень і додаткових дозволів протягом всього періоду дії Вашої Карти (а в разі продовження карти – усього періоду навчання).

Якщо Ви вчитеся на заочному і отримали карту побиту на підставі заочного навчання або мовних курсів (53§1 p. 1a lub 1b Ustawy o cudzoziemcach) – то ви можете працювати тільки за умови оформлення Oświadczenia або Zezwolenia.

Як бачите працювати може кожний не важливо яка у Вас віза або Карта побиту і яка у Вас форма навчання. Єдина різниця в тому, що в деяких випадках вам необхідно оформляти Освядчення або Зезволення.

Що таке Зезволення (Zezwolenie)?

Zezwolenie (Зезволення або запрошення від воєводи) – це ні що інше, як «дозвіл». Стандартний дозвіл на роботу який оформляється роботодавцем, що збирається прийняти на роботу іноземця. Ця процедура пов’язана з цілою купою проблем: Роботодавцю треба подати величезну кількість документів і провести дослідження ринку праці з метою виявити чи немає на цю посаду поляків.

Чи варто говорити про те, що якщо ви не другий Джобс, Гейтс або Цукерберг, а враховуючи що ви студент який шукає підробіток Ви точно не один з них, – то роботодавець в житті з доброї волі не буде мучитись з цими паперами і знайде на Ваше місце поляка або студента який може працювати без дозволів.

Що таке Освядчення (Oświadczenie)?

Oświadczenie (Освядчення) – це заява роботодавця прийняти іноземця на роботу. Цей бонус діє тільки для громадян України, Білорусі, Росії, Грузії та Молдови.

У випадку, якщо Ви громадянин однієї з цих країн – ви можете працювати 6 місяців без необхідності робити воєводське запрошення. Все що потрібно, це щоб роботодавець сходив з вами в Уженд Праці і витратив 10 хвилин на заповнення цієї Заяви. (Також потрібні будуть копії статутних документів фірми).

А вже потім, працюючи по Oświadczeniu Ви можете почати процедуру оформлення дозволу у спрощеній формі – без необхідності дослідження ринку і т.п. Краще всього, якщо вам сподобається і захочете залишитися на цій роботі – починайте процедуру оформлення Зезволення через 3 місяці від початку роботи.

Висновок:

(Для громадян України, Білорусі, Росії, Грузії та Молдови)

  • Студент стаціонару з візою може працювати 3 місяці влітку без дозволів, або 6 місяців в будь-який сезон по Oświadczeniu або необмежений час по воєводському запрошенні.
  • Студент стаціонару з картою побиту може працювати без будь-яких обмежень і без необхідності отримувати додаткові дозволи на протязі дії картки, а при її продовженні – протягом усього навчання.
  • Студент заочник з візою може працювати тільки по Oświadczeniu максимум 6 місяців в році або по Zezwoleniu.
  • Студент заочник з картою побиту може працювати тільки по Oświadczeniu максимум 6 місяців в році або за  запрошенні від воєводи.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>