Прапор Польщі

Види шенгенських віз

Віза — це дозвільний документ, який є однією з підстав в’їзду іноземця на територію держави. Імміграційний контроль у багатьох країнах може заборонити в’їзд власникові дійсної візи, якщо є підозри, що мета його поїздки не відповідає раніше заявленій.

За кількістю разів дії візи поділяються на одноразові і багаторазові (MULTI).

За принципом дії візи бувають:

  • «Аеропортові» (категорія «А») — дають право перебувати в межах транзитної території аеропорту (тобто без права виходу за її межі)
  • «Транзитні» (категорія «В») — дають право транзитного проїзду по території країни (при цьому кількість днів перебування в країні — не більше 5 днів)
  • «Шенген» (категорія «C») — дають право перебувати в країні протягом певного терміну, і здійснювати поїздки по всій території шенгенської зони
  • «Національні» (категорія «D») — довгострокова віза, що дає право перебувати тільки на території країни, і право транзитного проїзду по території інших країн Євросоюзу, та право перебувати 3 місяці на півріччя у країнах шенген зони.

Існують також «екзотичні» види віз:

  • FTD і FRTD — спрощена транзитна віза, що видається тільки для транзиту між основною територією Росії та Калінінградською областю. З такою візою дозволено тільки транзит через території увійшли в шенгенську зону з анклаву до Росії і назад. (Траса транзиту вибирається мінімальною, тобто ви не можете проїхати з Брянська в Калінінград через Берлін чи Варшаву.)
  • LTV (Limited territorial validity visa) — зазвичай короткострокова віза, роздільна відвідування тільки країну, посольство корою її видала (тобто без права транзиту по території інших країн шенгенської зони).

Мета видачі або ціль видання (cel wydania) візи:

  • 01 — туристична поїздка,
  • 02 — поїздка в гості,
  • 03 — поїздка для участі у спортивних заходах,
  • 04 — поїздка для здійснення підприємницької діяльності,
  • 05 — в’їзд на роботу (змінено у 2011 р)
  • 06 — поїздка для здійснення службових обов’язків представників органів іноземних держав або міжнародних організацій,
  • 07 — поїздка для здійснення роботи, обумовленої порами року,
  • 08 — поїздка для здійснення культурної діяльності або участі в міжнародних конференціях (змінено у 2011 р)
  • 09 — в’їзд для навчання першого, другого рівня або суміщеного однорівневого навчання магістра, а також навчання третього рівня,
  • 10 — поїздка для проходження навчання, здійснення наукової і дидактичної діяльності,
  • 11 — в’їзд для здійснення права тимчасового захисту,
  • 12 — поїздка з гуманітарних причин або виходячи з інтересів держави або міжнародних зобов’язань,
  • 13 — поїздка для возз’єднання і знаходження з громадянином країни ЄС, країни ЄАВТ, сторони договору ЄЕЗ або Швейцарії,
  • 14 — поїздка в рамках програм освітнього чи культурного обміну або в рамках програм гуманітарної допомоги або в програмі річної роботи студентів,
  • 15 — поїздка з іншою метою,
  • 16 — поїздка для участі в процесі про визнання притулку,
  • 17 — віза, видана воєводством, у разі якщо воно не встигло винести рішення про надання посвідки на проживання або подовження візи до закінчення терміну дії попередньої візи або дозволу на проживання,
  • 18 — переселенська віза, яка видається близьким членам сім’ї репатріанта,
  • 19 — віза, видана для реалізації виду на проживання,
  • 20 — віза, видана власнику Карти Поляка для реалізації прав власника КП,
  • 21 — репатріаційна віза.

Нумерація віз отриманих після після 5 травня 2014 року, цілі видачі

Віза видана після 5 травня 2014 року:

  • 01 – коли віза видана з туристичною метою;
  • 02 – коли віза видана з ціллю відвідину родини або друзів;
  • 03 – коли віза видається для участі у спортивних змаганнях;
  • 04 – коли віза видається для ведення господарської діяльності;
  • 05 – коли віза видається для роботи на протязі терміну, що не перевищує шести місяців протягом наступних 12 місяців, на підставі заяви про намір працювати, зареєстрованих у бюро по працевлаштуванню району;
  • 06 – коли віза видається для виконання роботи на підставі інших документів, ніж тих, що зазначені у пункті 5.
  • 07 — коли віза видається для культурної діяльності, або участі в конференціях, організованих в рамах культурної діяльності.
  • 08 – коли віза видана з метою виконання своїх обов’язків представниками влади іноземної держави чи міжнародної організації;
  • 09 — коли віза видається з навчання у вищому навчальному закладі;
  • 10 – коли віза видається для участі в професійному навчання (пов’язаному з виконанням професійних обов’язків);
  • 11 – коли віза видається для з метою навчання, в іншій формі, ніж вказано у пункті 9
  • 12 – коли віза видається з метою викладання (наприклад, у навчальному закладі)
  • 13 — коли віза видається з метою наукових досліджень та дослідницьких робіт;
  • 14 — коли віза видається з метою лікування;
  • 15 — віза видається для воззєднання з громадянином держави-члена Європейського Союзу, держав-членів Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) — учасниць Угоди про Європейської економічної зони або Швейцарської Конфедерації;
  • 16 — коли віза видається для участі в обміні культурної або освітньої програми, програми гуманітарної допомоги;
  • 17 — коли віза видається на цілі переселення в якості члена сім’ї репатріанта;
  • 18 — коли віза видається на основі карти поляка;
  • 19 — коли віза видається з метою репатріації;
  • 20 — коли віза видається для використання тимчасового захисту.
  • 21 — коли віза видається для приїзду з гуманітарних причин, в звязку з державними інтересами або міжнародними зобов’язаннями;
  • 22 – коли віза видаєтьсяя з метою реалізації дозволу на тимчасове перебування по возз’єднання з сім’єю.
  • 23 — коли віза видається з іншою метою, ніж зазначеною у пунктах 1-23.

Зверніть увагу, що у візи є як термін дії, так і термін перебування в країні!

Наприклад, вам видана дворазова віза на термін перебування до 14 днів, і термін дії з 1 травня 2010 до 30 квітня 2011 року. Це означає, що в період її дії ви можете в’їхати до шенгенської зони і пробути там сумарно не більше 14 днів. Припустимо з 1 по 8 травня 2010 року і з 30 грудня до 3 січня 2011.

Зверніть увагу, що вважається сумарний термін перебування з шенгенської зони.

Наприклад, якщо у вас французька віза на 14 днів і ви їдете на поїзді Москва-Париж. Тоді в’їхавши на територію Польщі 1 травня, і доїхавши до Парижа 3 травня, ви повинні виїхати не пізніше 12 травня, що б не пізніше 14 травня покинути шенгенську зону.

Щоб замовити шенгенську візу просто сконтактуйте з нами — Візова підтримка

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


27 коментарів до Види шенгенських віз

  1. Леся:

    21 – репатріаційна віза вартість відкриття такої візи?

  2. Марта:

    Доброго дня!
    В мене питання. чи можна із непрокатаною візою D ціль видання 5 їхати просто на вихідні туди назад. дякую за відповідь)

    • admin:

      Доброго дня. Бажано так не їхати, оскільки повернуть назад. Хіба що поляк підтвердить, що вас ще чекає.

  3. Надія:

    Скажіть будь-ласка на яке число можна зареєструватися на національну візу

  4. ірина:

    Добрий день.я тримала шенген візу з метою репатріаціі на 2 роки,а кількість днів 90. Що це означає?

  5. Галина:

    Доброго дня. Скажіть, будь ласка, чи оформляють шопінг-візи жителям Вінницької обл? Зазделегідь дякую.

  6. віталій:

    доброго дня.маючи візу D 06 (365)просити візу С для родича як супроводжуючу особу.чи є така норма

  7. Христя:

    Добрий день! підскажіть будь-ласка якщо в жовтні відкрила візу тип С 05 mult. 90 днів до січня пробула 60 днів і потім знов в січні відкрила таку саму візу то можу я по ній перебувати 90 чи 80 днів,чи потрібно рахувати коридор?ЧИ НА робочу візу типу С 05 90 днів ,діє правило 90 днів протягом шести місяців?наперед дякую!

  8. марьяна:

    Доброго дня.в мене шенгенська віза видана 11.03.15 і дійсна до 10.03.17. Ціль видання — 07. З цією візою ще не перетинала кордон. Чи можна з нею їхати на відпочинок???

  9. Лілія:

    Скажіть, мама хоче поїхати туристом в Іспанію на два тижні, яку візу для цього їй потрібно? Паспорт ще чистий!

  10. Люба:

    Скажіть , будь ласка , чи можна з ціль видання 23 працювати в Польщі ? Дякую.

  11. Михайло:

    Доброго дня чи маю я право офіційно працювати по візі с-23

  12. Ліана:

    Доброго дня, маю візу від воєводи, але не працюю в тому місці звідки видано запрошення, чи пожуть анулювати моє запрошення і як перевірити чи воно анульоване?

    • admin:

      Зробіть просте піврічне від нового працедавця, підпишіть договір (контракт) і все

  13. Наталія:

    Доброго дня!
    Яку потрібно вказати мету подорожі для участі у науковій конференції.
    І чи потрібно для цього мати документ про бронювання готелю?

    • admin:

      1. Культура
      2. Якщо у запрошенні чи де там написано, що забезпечують проживання, то непотрібно бронювання.

  14. Вадим:

    Доброго дня.Скажіть будь ласка.В мене віза типу С с ціллю видання-23. Які в мене можуть бути перешкоди на шляху до Польщі?

    • admin:

      Доброго дня. Це шопінг здається — http://ostarbeiter.vn.ua/shoping-viza.html

      • Вадим:

        Дякую за відповідь, та я не вірно сформолював питання. Вибачте) Ось у чьому справа — візу я отримав майже три роки тому, робив її як журналіст. Працюю та мешкаю в Одесі.Отримував у консульстві Польщі. Чи все одно метою візиту до Польщі, якщо запитають на кордоні, я можу назвати шопінг?)Дякую)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *