Прапор Польщі

Регіональні делікатеси польської кухні

У польській кухні присутні елементи кулінарних традицій народів, які протягом століть жили по сусідству — євреїв, українців, білорусів, литовців, утворюючи багату багатонаціональну культуру. На польську кухню вплинула також близькість Росії, Німеччини, Чехії та Австрії. Крім того, в ній відчуваються віяння італійських, французьких і близькосхідних кулінарних традицій.

Регіональні делікатеси польської кухні

Регіональні делікатеси польської кухні

Польща славиться, перш за все, своїми дуже смачними м’ясними копченостями, особливо ковбасами, які високо цінуються у всьому світі. Ковбаси виготовляють за старовинними рецептами, використовуючи традиційні методи копчення в диму ялівцевих віток або ароматних фруктових дерев.

Ніхто не пошкодує, якщо спробує мисливську ковбасу, приправлену плодами ялівцю, або «Лисецьку» ковбасу, рясно приправлену багатьма спеціями, в тому числі, часником.

Не меншим успіхом користується чудово приготовлена шинка різних сортів, копчені м’ясні рулети, балики, і грудинка. Варто згадати також про чудові паштети з різних видів м’яса, у тому числі — дичини.

Польща спеціалізується також у випічці хліба. Особливо гарний чорний житній хліб з борошна грубого помелу. Крім свого чудесного смаку, він також дуже корисний для здоров’я і входить до переліку дієтичних продуктів харчування.

У сілезькій кухні важливе місце займає картопля, приготовлена різними способами. Типове для Сілезії блюдо — галушки з картопляного тіста з додаванням сирої тертої картоплі. Популярні також страви з білокачанної і червоної капусти (червону капусту зазвичай тушкують з додаванням копченої корейки).

Серед солодких делікатесів особливої уваги заслуговують силезькі «маківки» — десерт з розтертого маку з додаванням меду, родзинок, горіхів і сухофруктів. Солодку масу, укладену на тонкі скибочки солодкого хліба або печива, заливають гарячим молоком, потім охолоджують і подають до столу.

Більшість страв сілезької кухні за складом нагадують кухню великопольську. Знавці і цінителі смачної їжі особливу слабкість живлять до так званих «картачам» — галушки зі складною начинкою з м’яса з грибами або капусти з грибами.

Бескидська кухня має право пишатися такою стравою, як тушкована свиняча голяшка з додаванням пива, спецій і овочів. З супів жителі району Бескид віддають перевагу «жур» на сироватці і «Квасниця» — різновид капусняка з великою кількістю свинячого м’яса, у тому числі — копченого.

Кухню польських горців, що живуть у районі Татр і Підгалля важко собі уявити без «Бундза» і «осципки» — знаменитих овечих сирів, а також без страв з печеної баранини. Неповторний смак і аромат, секрет якого криється в особливому засолюванні м’яса, мають копченості, виготовлені горськими кулінарами. У цих місцях також популярна Квасниця, приготована на бульйоні з свинячої голови, яка подається з гарячою відварною картоплею, що покладена в окремий глибокий посуд.

В Галіції відчувається великий вплив австрійської кухні, особливо віденської. Прикладом може служити одна з холодних закусок: «сальцесони», тобто певний сорт ковбаси, що нагадує крутий холодець, який готується із знежиреної свинини і подається з холодним гірчичним соусом.

Традиційним пасхальним блюдом є так званий «білий борщ» з додаванням білої ковбаси, приготований на бульйоні з копченої шинки, густо заправлений сметаною. Чудові галиційські десерти, серед яких головне місце займає сирний торт на яєчних жовтках, покритий ванільним кремом або шоколадною глазур’ю, відомий як «віденський сирник».

У мазурської кухні тісно переплелися німецькі, російські та польські кулінарні мотиви. Делікатес, який можна спробувати тільки на Мазурах — це юшка з декількох сортів риби і раками з додаванням лісових трав, яка вариться в чавунному казанку на невеликому вогні. Найцікавіше, що перед зняттям з вогню в казанок кладеться палаюча березова чурочка, що надає юшці неповторний аромат.

Кухня східних окраїн Польщі, головним чином, родом зі Львова. Типовим для цього регіону блюдом є кулеб’яка з дріжджового тіста зі складною начинкою з капусти, вареного рису, яєць і риби. Кулеб’яка подається до українського борщу, приготовленого з великої кількості різних овочів і щедро приправленого кислою густою сметаною.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *