Прапор Польщі

Польське громадянство

Закон про польське громадянство – це єдиний юридичний документ, згідно з яким будь-який іноземець, який відповідає перерахованим в його тексті вимогам, може стати повноправним громадянином Польщі. Слід зазначити, що визнання права на громадянство здійснює президент Польщі.

Польське громадянство

Польське громадянство

Право отримати польське громадянство мають особи, які легально прожили на території Польщі (на основі спеціального дозволу) не менше 3 років, та вільно володіють польською мовою, що володіють необхідною фінансовою та матеріальною базою, інтегровані в польське співтовариство, що поважають польську правову систему і не становлять загрози для державної безпеки.

Клопотання про отримання прав громадянина Польщі у відповідні органи можуть направити особи, які не є громадянами іншої країни, політичні біженці, подружжя польських громадян, діти та інші особи польського походження, за умови, що їх походження буде доведено юридично.

Розгляд клопотання про надання польського громадянства проходить в часовому проміжку, чітко обмеженому Кодексом, від рішення місцевих органів влади до рішення Міністерства Внутрішніх Справ Польщі. Важливий момент – рішення Міністерства може бути оскаржене в суді. Клопотання подається в формулярі, встановленому державною владою.

Хто може отримати громадянство Польщі:

  • Іноземець, який проживає у Польщі не менше 3- х років на підставі дозволу на тимчасове проживання на території держави, що володіє видом на довгострокове проживання в країнах ЄС або на підставі права постійного перебування. При цьому, іноземець повинен мати джерело стабільного доходу і право власності на займане ним житло;
  • Іноземець, який проживає у Польщі безперервно, строком не менше 2-х років згідно права на проживання, що перебуває в законному шлюбі з громадянином Польщі не менше 3-х років, при цьому – не має певного громадянства;
  • Іноземець, який проживає у Польщі не менше 2-х років на підставі права на проживання, що має статус біженця;
  • Неповнолітній іноземець, один з батьків якого є громадянином Польщі, що проживає на території держави на підставі посвідки на проживання в Польщі чи в ЄС, за умови, що другий з батьків, який не є громадянином Польщі, надав юридично оформлений дозвіл на отримання громадянства;
  • Іноземець, який проживає на території Польщі не менше 10-ти років на підставі відповідного дозволу, що володіє джерелом стабільного доходу і законно володіє нерухомістю в Польщі;
  • Іноземець, який проживає у Польщі не менше 2-х років на підставі відповідного дозволу, який отриманий шляхом підтвердження польського походження, тобто іноземець, що володіє картою поляка.
Карта поляка

Карта поляка

Клопотання про отримання громадянства Польщі поширюється на дітей прохача за наявності відповідного дозволу другого з батьків, а у разі повнолітніх дітей – письмової згоди самої дитини.

Прохання про отримання польського громадянства може бути відхилена з причин загрози державній безпеці, громадському порядку та національної оборони.

Ще одна стаття по темі – Громадянство Польщі

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован. Обязательные поля отмечены *

Вы можете использовать это HTMLтеги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>