Прапор Польщі

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Чи рахується час перебування в Польщі на підставі карти або національної візи в термін перебування в рамках безвіза? Це питання цікавить багатьох іноземців, тому спробуємо знайти на нього відповідь.

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Існує дві відповіді на дане питання, яка суперечить одна одній, що були озвучені офіційними джерелами:

  • Можна в’їхати в рамках безвізового режиму, якщо до цього іноземець легально перебував в Польщі на підставі дозволу на перебування (карта побиту) або ж на підставі національної візи.
  • Немає значення на підставі чого людина перебувала раніше в Польщі (карти побиту, візи). Від моменту його виїзду з Польщі рахується 180 днів коридору, а тому в’їжджати в рамках безвіза неможна.

Тут слід трохи розібратись, наприклад, людина перетинає кордон Польща-Україна 01.09. і має карту з терміном дії до 02.09 (або ж з таким терміном дії, який закінчиться до моменту повернення людини до Польщі), тоді вважається, що іноземець вичерпав дні, виділені в рамках безвізу, тобто 90/180, і для нього починає діяти коридор «заборони в’їзду в рамках безвізу».

Що ж робити в такій ситуації, коли два, здавалося б надійних джерела, повідомляють зовсім протилежну інформацію.

З метою розвіяти всі сумніви, необхідно звернутися до письмових джерел органів державної влади.

Так, наприклад, на сайті Генерального Консульства РП у м Луцьк (як і на інших сайтах консульств Польщі), зазначено: «Слід враховувати, що попередні періоди перебування на основі дозволу на перебування або національної візи не враховуються при розрахунку тривалості перебування в рамках безвізового режиму».

На сайті прикордонної служби зазначено: «Перебування без обов’язку отримання візи, не може тривати довше, ніж 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. До 90 днів додаються також попередні короткострокові перебування іноземця, наприклад, на основі раніше отриманої візи шенген (також до 11 червня!). Відповідно до норм ЄС всі короткострокові перебування підсумовуються ».

Крім того, прикордонна служба Польщі роз’яснює, що якщо іноземець, який приїхав в рамках безвізового режиму і подав заяву на отримання дозволу на перебування (карту побуту), то його перебування в Польщі вважається легальним на підставі штампа в паспорті, що підтверджує подачу такої заявки. А відлік перебування починається не з моменту, коли поставили штамп в паспорт, а з моменту закінчення 90 днів перебування.

На мою думку, після робочої національної візи їхати по безвізу можна, оскільки безвіз виступає у якості шенгенської візи, яку раніше можна було відкрити після національної. Тобто, їхати після робочої візи можна, але в туристичних, гостьових чи бізнес цілях. Оскільки, на роботу по біометричному паспорті можна влаштуватись на основі двох запрошень – запрошення від воєводи, або освячення (просте піврічне запрошення, дозволяє працювати пів року протягом року).

Якщо у вас є воєводське запрошення то ви і так можете відкрити річну візу, а якщо піврічне, то ви не можете по ньому працювати, оскільки ви пів року протягом року вже по ньому відпрацювали.

Якщо у вас був досвід по даному питанню – поділіться з нами у коментарях. Можливо, саме ваша практична інформація допоможе відвідувачам нашого сайту 🙂 .

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


60 коментарів до Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

  1. Олег:

    Добрий день,чи можу я виїхати за кордон по безвізу, після трьох місячної Чеській візі.

    • admin:

      Оскільки, Чехія відкриває на 3 місяці шенген візу, то, скоріш за все, не заїдете по безвізу.

  2. Наталія:

    Добрий день. Відпрацювали по безвізу 90 днів. Взяла запрошення з фірми освячення від воєводи.дали на 85 днів. Чи відкриють мені робочу візу?

    • admin:

      Доброго дня. Польща у біометричні паспорти не відкриває шенген візи (до 90 днів включно — то шенген)

  3. Тетяна:

    Доброго дня. Перебувала у Польщі по безвізу 90 днів. Чи можу я, одразу без коридорів, відкиивати національну візу на 180 дн чи тільаи на 90?Дякую.

  4. Микола:

    В мене польська робоча віза закінчується 30.11.18 чи можу я подати документи на робочу візу в Чехію з кінця січня 2019 року.Дякую

  5. Василь:

    Я працював по безвізу 2 місяці і 6 днів. щоб мені знову можна було перебувати 90 днів в Польші..мені треба перебувати в Україні 3 місяці ..чи можна лише 2 місяці і 6 днів.

  6. Богдан:

    Чи може моя жінка, зробити візу при діючому воєвудському запрошенню, на 3 роки, якщо поміняє прізвище і паспорт закордонний а в запрошенні залишиться старе прізвище?

  7. Вероніка:

    Віза открилась ще в січні, а біометричний паспорт получила 3 місяці назад. Побула по візі поки коридор не почався. Потім біометричний паспорт получила, а тепер кончився коридор, чи можна виїхати по безвізу і заїхать по старому паспорту

  8. Hanna:

    Доброго дня, підскажіть будь ласка маю польську шенген візу 90/180 яка дійсна до 16.11.18року 8 вересня хочу поїхати на 2 місяці до Польщі,щоб використати дні в півріччі
    Питання чи можу я по після 16.11.18 по біометричному паспорту поїхати в Європу не чекаючи 3 місяці,так як по закінченню строку візи почнеться нове півріччя?

  9. Сергій:

    доброго дня.
    Маю таке питання,був по безвізу в сумі 90 днів,виїхав 3.09,зараз відкрита нац.робоча віза з 22.09 до нового року(на 90+днів),чи зможу я вїхати вже по безвізу після нового року знову на 90 днів?

    Дякую.

  10. Олег:

    Підкажіть будь ласка ,якщо у мене закінчилась піврічна віза чи можу я відразу поїхати до Польщі по безвізу???

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *