Прапор Польщі

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Чи рахується час перебування в Польщі на підставі карти або національної візи в термін перебування в рамках безвіза? Це питання цікавить багатьох іноземців, тому спробуємо знайти на нього відповідь.

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

Існує дві відповіді на дане питання, яка суперечить одна одній, що були озвучені офіційними джерелами:

  • Можна в’їхати в рамках безвізового режиму, якщо до цього іноземець легально перебував в Польщі на підставі дозволу на перебування (карта побиту) або ж на підставі національної візи.
  • Немає значення на підставі чого людина перебувала раніше в Польщі (карти побиту, візи). Від моменту його виїзду з Польщі рахується 180 днів коридору, а тому в’їжджати в рамках безвіза неможна.

Тут слід трохи розібратись, наприклад, людина перетинає кордон Польща-Україна 01.09. і має карту з терміном дії до 02.09 (або ж з таким терміном дії, який закінчиться до моменту повернення людини до Польщі), тоді вважається, що іноземець вичерпав дні, виділені в рамках безвізу, тобто 90/180, і для нього починає діяти коридор «заборони в’їзду в рамках безвізу».

Що ж робити в такій ситуації, коли два, здавалося б надійних джерела, повідомляють зовсім протилежну інформацію.

З метою розвіяти всі сумніви, необхідно звернутися до письмових джерел органів державної влади.

Так, наприклад, на сайті Генерального Консульства РП у м Луцьк (як і на інших сайтах консульств Польщі), зазначено: «Слід враховувати, що попередні періоди перебування на основі дозволу на перебування або національної візи не враховуються при розрахунку тривалості перебування в рамках безвізового режиму».

На сайті прикордонної служби зазначено: «Перебування без обов’язку отримання візи, не може тривати довше, ніж 90 днів протягом кожного 180-денного періоду. До 90 днів додаються також попередні короткострокові перебування іноземця, наприклад, на основі раніше отриманої візи шенген (також до 11 червня!). Відповідно до норм ЄС всі короткострокові перебування підсумовуються ».

Крім того, прикордонна служба Польщі роз’яснює, що якщо іноземець, який приїхав в рамках безвізового режиму і подав заяву на отримання дозволу на перебування (карту побуту), то його перебування в Польщі вважається легальним на підставі штампа в паспорті, що підтверджує подачу такої заявки. А відлік перебування починається не з моменту, коли поставили штамп в паспорт, а з моменту закінчення 90 днів перебування.

На мою думку, після робочої національної візи їхати по безвізу можна, оскільки безвіз виступає у якості шенгенської візи, яку раніше можна було відкрити після національної. Тобто, їхати після робочої візи можна, але в туристичних, гостьових чи бізнес цілях. Оскільки, на роботу по біометричному паспорті можна влаштуватись на основі двох запрошень – запрошення від воєводи, або освячення (просте піврічне запрошення, дозволяє працювати пів року протягом року).

Якщо у вас є воєводське запрошення то ви і так можете відкрити річну візу, а якщо піврічне, то ви не можете по ньому працювати, оскільки ви пів року протягом року вже по ньому відпрацювали.

Якщо у вас був досвід по даному питанню – поділіться з нами у коментарях. Можливо, саме ваша практична інформація допоможе відвідувачам нашого сайту 🙂 .

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


4 коментарів до Безвіз після робочої візи. Чи рахується час перебування?

  1. Денис:

    Доброго дня .Так після робочої національної візи їхати по безвізу можна особисто мною це вже перевірено .

    • Володимир:

      Денис вітаю!В мене тільки ось закінчилася віза піврокова, і замовив паспорт біометричний, хочу без візи їхати назад і чекати воєвудське запрошення.
      Як перетнути кордон? Будуть же питання, чого пан їде до Польщі?

  2. Олександра:

    У мене та ж сама ситуація але з Бельгійською національною візою.
    Мене цікавить питання чи можна в»їхати з діючою національною візою з новим дозволом на роботу. В посольстві мені кажуть анульовувати діючу візу і відкривати нову. Це займе більше часу і звичайно фінансових ресурсів

  3. Наталія:

    Підскажіть,будь-ласка, якщо у мене робоча віза ще діє (до 08.01.18)чи можу я поїхати до Польщі по робочій але по закінченню візи залишитися по безвізу? І що для цього потрібно? Дякую.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *