Прапор Польщі

Порушення візового режиму

Так уже повелося, що отримати візу — це півбіди. Правильно нею скористатися — ось інша частина проблеми. Найчастіше щасливі власники віз в ту чи іншу державу до кінця не обізнані про особливості візового режиму тих країн, які збираються відвідати.

Прострочена віза і її продовження

Як такого єдиного списку порушень візового режиму країн-учасниць Шенгенського договору на даний момент не існує. Про цей список немає інформації ні в тексті самої Угоди, ні в Візовому кодексі.

Тим не менш, це не означає, що жодних заходів до порушників не приймається. Всі випадки уважно вивчаються, і щодо кожного виноситься індивідуальне рішення.

Найбільш поширеним порушенням візового режиму є перебування на території Шенгену з простроченою візою. Як показує практика, порушення фіксуються в основному від 1 до 3 днів, а також від півроку до 1 року.

Простроченою вважається віза у якої завершився термін дії до моменту прибуття її володаря до пропускного пункту паспортного контролю. Зверніть увагу, що час дії візи в останній день завершується із закінченням доби в 23:59.

Продовження терміну дії шенгенської візи докладно описано у Візовому кодексі, що набрав чинності з 5 квітня 2010 року. Згідно з п. 33 зазначеного документа, передбачений у виданій візі термін дії та/або термін перебування продовжується в тому випадку, якщо:

  • на думку компетентних органів заінтересованої держави-члена, володар візи надав доказ наявності форс-мажору або гуманітарних причин, що перешкоджають йому залишити територію держав-членів до закінчення терміну дії візи або дозволеного візою терміну перебування (продовження візи на цій підставі проводиться безкоштовно);
  • володар візи надає доказ наявності серйозних особистих причин, які обгрунтовують продовження строку дії або строку перебування (за продовження візи на цій підставі стягується збір близько € 30).

Як правило, продовження візи в компетенції департаменту з міграції тієї країни, на території якої знаходиться особа в момент подачі клопотання про продовження.

У виняткових випадках термін дії візи може бути подовжено прямо на прикордонному пункті. Тим не менш, щоб уникнути неприємностей, рекомендується заздалегідь дізнаватися про те, який саме орган відповідальний за продовження в’їзних віз іноземцям на території даної держави.

Нецільове використання візи

Перше на що звертають увагу консульські відділи при видачі візи — це те, яким чином заявник розпорядився раніше виданою йому візою (якщо така була). Чи з’їздив він в ту країну, куди збирався, скільки днів там пробув, в які держави ще відправився. Вся інформація ретельно аналізується, а загальна кількість днів, проведених в Європі, підсумовується (у разі мультивізи).

Довести той факт, що за отриманою візою її володар жодного разу не був у країні-емітенті — справа не така вже й складна, як може здатися. Фахівці візових відділів, у разі виникнення сумніву при перевірці цільового використання візи, крім паспортних штампів можуть звернутися до всього спектру доступної їм інформації, аж до «продзвону» готелів чи ділових партнерів.

Для того щоб у посольства не виникало питань, чи були ви насправді в країні, що видала вам попередню візу, рекомендується під час поїздки збирати документальні підтвердження вашого перебування на території потрібного держави. Такими підтвердженнями можуть стати чеки бронювання з готелю, чеки оплати по банківській карті, туристичні ваучери, оформлені на ім’я заявника.

Але головне – щоб у паспорті була більша кількість в’їздів-виїздів (штампів) країни, що видала візу, якщо її кордони межують з Україною:).

Незважаючи на всю важливість моменту перевірки цільового використання візи, володарі шенгенських віз користуються хитрощами з тим, щоб уникнути відповідальності за плановані порушення. Саме тому, щоб уникнути такого свавілля, всередині Шенгенської зони діє так званий спонтанний паспортний контроль. Ваш паспорт можуть перевірити на будь-якому кордоні між країнами зони. Ніяких штампів і формальностей — просто перевірка чинної візи, а також підтвердних документів і цілей поїздки в країну.

Тому завжди будьте готові пояснити візовому офіцерові чи навіть поліцейському, чому, наприклад, по одноразовій польській візі, виданою на 10 днів, ви опинилися в Італії на наступний день після прильоту до Варшави.

Також до нецільового використання візи відносяться наступні пункти: незаконна підприємницька (освітня, робоча, ділова) діяльність при відсутності спеціального типу візи, поселення на території Шенгенської зони без права на нього, а також подорож з метою укладення шлюбу без візи, виданої виключно з цієї нагоди.

Правопорушення і штрафи

Ще однією дуже популярною статтею порушення візового режиму є вчинення правопорушення на території Шенгенської зони.

Правопорушенням вважається будь-які протиправні дії, що наносять шкоду суспільству, а також інші дії, що представляють загрозу громадському порядку, внутрішній безпеці чи громадському здоров’ю.

Для щоб потрапити в список нев’їзних до Шенгену, не обов’язково, як мінімум, когось вбити, будучи там. Досить буде перейти вулицю в недозволеному місці і отримати талон на сплату штрафу від поліцейського, благополучно потім забувши про оплату.

Неоплачені «тікети» на суму в € 20 можуть зіграти злий жарт з вами при наступному поході в посольство. Відмовлять у візі, не розбираючись в масштабах проблеми.

Візовий карантин, штраф і депортація

Від того, наскільки серйозним є порушення, залежить ступінь покарання.

Одним з найпопулярніших заходів, які приймають консульські відділи посольств шенгенських країн щодо порушників візового режиму, є відмова у видачі наступної візи і постановка заявника на «візовий карантин».

При цьому відмовляти у візі будуть не тільки в тому посольстві, в яке заявник звертався раніше, але і у всіх візових відділах країн-учасниць Шенгенської угоди.

Відразу ж після виявлення факту порушення на кордоні, дані про порушника («інформаційні запити з метою недопуску») заносяться в єдину Шенгенську інформаційну систему (база SIS), доступ до якої мають всі посольські та міграційні органи держав-членів Шенгенської зони.

Візовий карантин у більшості випадків триває від 3 місяців до 3-5 років. Заборона на в’їзд в зону більше 3 років отримують злісні порушники, а також правопорушники, які вчинили злочин на території країн-учасниць Угоди.

Найбільш тривалим карантином вважається заборона на в’їзд протягом 10 років, який часто прирівнюється до довічної заборони. Заборона, тимчасова або постійна на в’їзд до Шенгенської зони може бути застосована практично до всіх видів порушень візового режиму.

Залежно від ступеня тяжкості порушення, до візового карантину можуть додаватися відповідні штрафи, що виписуються порушникам прямо на кордоні, а також заходи по примусовій депортації порушника з країни.

Розмір штрафу за перетин кордону по простроченій візі коливається від € 100 до € 4000. Рішення про величину штрафу приймає прикордонний візовий офіцер, враховуючи ступінь порушення.

Невикористана віза не є порушенням візового режиму. Це означає, що навіть якщо ви так і не скористалися виданою вам візою, ніяких проблем з одержанням наступного дозволу на виїзд у вас не виникне.

Форс-мажор: тільки з документальним підтвердженням

Проте не завжди все обов’язково залежить від мандрівника. Поїзди мають властивість зупинятися, авіарейси скасовуватися, машини ламатися, люди хворіти і т. д.

Що робити, якщо ви не встигаєте дістатися до кордону до моменту закінчення терміну дії візи?

У цих випадку вам неодмінно потрібно звернутися у відповідну інстанцію з вимогою видати письмове підтвердження того, що ви дійсно не можете вчасно виїхати з Шенгенської зони у зв’язку з певними обставинами.

Захворіли — зверніться до лікарні. Відмінили рейс — сходіть в офіс авіакомпанії або службу митного контролю в аеропорту. Зламалася машина — вирушайте в сервісний центр.

Бажано, щоб довідки виглядали переконливо, із зазначенням контактів, а також імен осіб, які могли б підтвердити факт форс-мажору або події.

Наявність достовірних документів позбавить вас не тільки від проблем з поясненням ситуації, що склалася при перетині кордону, але й буде вагомим аргументом при виникненні питань у консульських органів при видачі чергової візи.

Статті по темі:

Це вам буде ціково:


537 коментарів до Порушення візового режиму

  1. Toxa:

    Доброго дня) підкажіть будь-ласка. якщо віза відкрита з 27-06-2014 до 27-07-2014, а в полі duration of stay — 10 days, а з моменту в’їзду до Польщі прошло більше 10 днів, це виходить, що я вже просрочив візу, чи до 27-07-2014 можна ще спокійно виїжджати??? і якщо просрочив, то що на мене чекаэ???

  2. Ірина:

    Скажіть будь ласка, якщо віза видана на 180 дні і під час цього терміну людина виїжджала назад до України на 2 тижні,то ці два тижні додаються до продовження терміну дії візи чи ні??(віза польська,робота)

    • Andrzej:

      Ірина, невикористані дні автоматично анулюються і терміну не подовжують. Ви маєте право по закінченні даної національної візи просити відкриття візи на період тих днів, які були не використані!….При цьому, річний коридор анулюється.

  3. Таня:

    Доброго дня!Підскажіть будь ласка, якщо людина замельдована в Польщі чи може вона продовжити візу в Польщі?

  4. Ігор:

    Підкажіть будь-ласка.
    Віза:
    Вид С , відкрита з 08-05-12 по 07-11-12 !
    перебував в іспанії, повернувся 07-11-12 но повинен був повернутись в кінці 60 — ї доби, з моменту в перетину польського кордону. Перелітав літаком тому депортації нема! Тепер хочу відкрити нову візу, чи можна подавати цей самий паспорт, чи потрібно новий паспорт і взагалі чи будуть у мене проблеми під-час виготовлення нової візи і перетину кордону?

    • admin:

      Якщо ви перебули кількість днів по даній візі, то потрібно міняти паспорт, оскільки у консульстві перерахують і можуть поставити відмову. Хіба що не звернуть увагу… але це навряд

  5. Ігор:

    Дякую… Потрібно просто новий паспорт, без зміни фамілії?

    • admin:

      Так — змінювати фамілію не потрібно (вам ж депортації не поставили). Якби у вас не було печатки виїзду — можна би було подавати документи, бо буває митники не ставлять.

  6. mariana:

    Dobrogo dnia.Mene cikavyt’ pojasnennia takogo «Держави-члени можуть видавати візи типу D максимально з однорічним періодом дії.» Kudy zvertatysia i na protiazi jakogo periodu (jaksho ja perebuvaju v odnij z krain shengen zony).Diakuju

  7. ігор:

    добрий день!!!скажіть будласка якщо прострочивши польську візуD,на 5 місяців,наскільки часу може бути депорт приблизно???і чи після депорту годин буде відкрити візу,чи невиникни проблем???дякую…

    • Andrzej:

      Ігор, це в основній мірі буде залежати від тих пояснень, які ви надавали працівникам прикордонної служби при оформленні депортації…Від 3 місяців до 1 року.

  8. Василь:

    Доброго дня. В мене зараз відкрита річна шенген віза категорії с,з можливісьтю перебування 90 днів. Коли я їхав до дому в серпні минулого року, виявилось, що я погано порахував дні і на 1 день прострочив візу. Пограничники ,,з радістю,, поставили депортацію на 6 місяців, і сказали щоб я приїхав через 22 дні(не пояснили для чого).В мене не було можливості, тому я не приїхав. В лютоиу закінчився термін депортації, а віза актуальна ще 2 місяці. Чи можу я їхати ще раз?Дякую

  9. Василь:

    Доброго дня! Скажіть будь-ласка, що краще вказувати в візовій анкеті, якщо людина хоче поїхати в Польщу на роботу на пів року, безробітний чи вказувати теперішню роботу тут?! Просто не хочеться отримати відмову при вказанні наявності роботи тут, на місці…

    • admin:

      Доброго дня. Якщо заповняєте анкету на робочу візу, то ви не заповняєте пункт про роботу у Україні, оскільки їдучи на роботу у Польщу тут ви маєте бути безробітний

  10. Іра:

    Доброго дня. У мене віза типу 04 С мульти(польська)360/90+90 дійсна з 04.06.14 по 05.06.15. я була на тереторії шенгену з 10.07.14 по 05.08.14. Пройшло приблизно 5 місяців і я знову перетнула кордон 22.12.14. і до цього часу не поверталась на Україну. Чи все в порядку з візою? чи немає прострченості? і як вирахувати правильно кількість днів які я можу ще бути тут??

  11. назар:

    Доброго дня. якщо прострочивши польську візу категорія D.назад летіти літаком через Львів чи поставлять депортацію?чи крашче зробити білий паспорт?

  12. Оксана:

    Доброго вечора. Віза типу С з 6.03по 30.03. на 10 днів. Якщо перетин кордону буде 13.03, то до якої дати потрібно повернутись, щоб не прострочити? Дякую

  13. Татьяна:

    Подскажите пожалуйста если у меня била открита виза польська национальная D 180/360 ну я ее не использовала протягом года, мне открою визу новую поистичении года?спасибо

  14. світлана:

    Скільки приблизно вийде депортація якщо віза прострочена півтори року? І чи потрібно сплачувати штраф?

  15. Мар’яна:

    Доброго вечора!!! В мене польська робоча віза 180 днів…перебувала повних 65 днів на території Польщі…Скажіть будь ласка чи можуть зараз відкрити нову візу? Дякую!

  16. Оксана:

    Доброго дня! Відкрита річна віза С, MULT,90. Cel wydania:23.Чи маю я право перетнути кордон 01,04,15 і виїхати з Польщі 15,06,15, поїздити помандрувати по Польщі, чи я повинна десь мельдуватись ? Дякую.

  17. слава:

    Маю польську національну мультивізу 180/360 з 11.09.14 по 31.08.15. У перший вїзд 21.09.14 виїзд 05.01.15, другий вїзд 11.01.15. Якого числа я маю покинути Польшу?

  18. Маша:

    Не можемо вчасно добратись до границі. Що буде якщо прострочимо візу на 1 день?

  19. Olga:

    Доброго дня! В мене річна спортивна віза, відкрита 15 липня 2014 року. Вчора я дізналась, що не правильно рахую дні перебування і вже протермінувала тут перебування на 45 днів. Будучи впевненою, що дні перебування даються на піврічча (так мені пояснили у візовому центрі) в період з жовтня 2014 по січень 2015 я пробула в зоні шенген 90 днів, а вже з першого лютого знову поїхала в Австрію, де знаходжусь до сьогодні і планувала бути до 1 травня (мали закінчитись дозволені 90 днів в другому півріччі). А сьогодні розумію, що насправді протермінувала вже близько 45 днів…
    Порадьте, як краще вийти з такої ситуації, бо коли читаю про заборону виїзду до 5 років і штраф розміром до 4000 є, сивію і лисію одночасно. Я розумію, що незнання закону не звільняє від відповідальності, але можливо є шанс, що все обійдеться? Можливо звернутись до консула з проханням продовжити візу? Мабуть це неможливо, якщо віза вже так довго протермінована… Проясніть будь ласка

    • admin:

      Доброго дня. Будете виїздити — депортацію поставлять 99,9%. Якось роблять білий паспорт і виїжають — тоді немає депортації. І ще Італьянці якось вилітають «домовляючись» у аеропорту. Є ще якісь перевізники, що провозять, але вони напевно неплохо захочуть за це. Спробуйте подзвонити у Українське консульство, як ніби загубили паспорт… візу вони вам точно не продлять — це має бути дуже поважна причина.

  20. Ваня:

    Доброго дня! У мене національна робоча віза, термін діі з 28.10.2014 по 06.04.2015 на 161 день, зараз я в Украіні і маю використано тільки 100 днів, підкажіть будь ласка чи можу я позакінченю візи подати документи на ще одну національну робочу візу наоснові невикористаних днів (на 61 день)?

    • admin:

      Доброго дня. Якщо ви використали 100 днів, то можете подавати документи на залишок — 80 днів, але це вже буде шенген і за новими правилами вам потрібно буде додати довідку з банку з переббігом грошових коштів за останні 3 міс.

  21. Ольга:

    Віза просрочена на шість годин. Що може бути на кордон? Це порушення візового режиму?

    • Роман:

      Робіть довідку що захворіли, поломка транспорту щось придумайте, що це не з вашої вини…. мотивуйте чимось цю затримку,бо буде зле.

  22. Вадим:

    Доброго дня.Моя дружина просрочила Польску визу перший раз наа три роки.Потім відкрила нову Польску визу і цю теж просрочила на два роки.І цей раз внесли в базу СІС. Немоглиб ви підсказати приблизно на який час йй внесли туда. І що треба зробити щоб удалили з СІС. І відкрити нову визу.

  23. маріанна:

    доброго дня,я не використала польську робочу візу,хочу подавати знову на таку ж візу ,порадьте чи є великий ризик що мені відмовлять через те що по попередній візі я не виїжджала жодного разу. Чи краще не ризикувати а змнити прізвище і вже з новим паспортом подавати на візу?

    • admin:

      Доброго дня. Нічого не бійтеся 🙂 Відкриють без проблем. Адже у вас могло бути куча причин, щоб не скористатися попередньою візою.

  24. віталій:

    У мене відкрита робоча віза з 19.09.2014р. по 15.05.2015р. по старому паспорту (бо термін закінчення 15.08.2015р.)Використав я з візи 38 днів. Чи можу я відкрити робочу візу на невикористані дні візи з даними нового паспорта і нового запрошення? І як реєструватись на оформлення такої візи? Дякую!

    • admin:

      Варіант 1. Можете просити візу на залишок днів. У анкеті можете зазначити кількість днів 180-38=142 дні, при цьому додавши копію попередньої візи з штампами як ви їздили(якщо правильно її використали)
      Варіант 2. Подаєте документи, як ніби, ви їдете перший раз. Але потрібно, щоб паспорт який закінчується був анульований і у новому паспорті не було позначки, що у вас був попередній паспорт.
      Варіант перший буде більш правильний, а варіант другий буде більш вигідний 🙂

  25. Маріанна:

    Доброго дня. Скажіть, будь-ласка, що робити в ситуації, коли мені при поверненні до України з Польщі не поставили штамп, а пройшло вже 6 місяців?

    • admin:

      Доброго дня. Впринципі, думаю, що нічого страшного, але я б змінив паспорт. Але, якщо це проблематично — то потрібно буде попередньо зателефонувати у консульство і, пояснивши ситуацію, послухати, що вони на це скажуть.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *