Журек

Журек (пол. żur, żurek) – оригінальний польський суп, зустрічається з часів правління Володимира Мономаха. У слов’янських народів – це юшка з закваски на основі вівсяного борошна.

Журек

Журек

Поетична назва – жур. Будучи в Польщі спробуйте обов’язково. Цю традиційну страву по-своєму готують у кожному регіоні. Є дуже багато рецептів чурека – від безлічі компонентів: грибів, хліба, копченостей до пісних варіантів з грибами. Компоненти можуть бути самими різними.

Фантазія Вам підкаже, що додати: сметану, сухарики, копченості, домашні ковбаски, субпродукти, м’ясо, гриби, овочі. Ви можете створити свій особистий рецепт цієї страви.

Найважливішою складовою є закваска з борошна (житнього) без якої неможливе приготування будь-якого журека.

Для закваски Вам знадобиться:

  • житнє борошно – половина склянки
  • холодна вода (кип’ячена) – 500 мл
  • чорний хліб – невеликий шматочок
  • 2/3 склянки окропу
  • часник – 2 зубчики
  • 1 лавровий листик
  • запашний перець – горошин 2-3 шт.

Для супу:

  • вода в кількості – 2,5 л
  • картоплю в кількості 3 шт.
  • моркву в кількості 3 шт.
  • 2 склянки закваски
  • яйця зварені в круту – 4
  • сметана 150 гр.
  • копченості (різні види) – 600 гр.
  • часник 2 – 3 зубчики
  • 1 столова ложка майорану (сушеного)
  • лист лавровий – 1 – 2
  • чайна ложка хрону
  • сіль
  • мелений перець (чорний)
  • зелень

Готуємо закваску для журека:

Борошно заливаємо окропом, добре розмішуємо. Холодну воду додаємо поступово. Потім, додаємо шматок хліба (поламаний), часник, лавровий лист, перець. Бажано готувати в банці.

Обв’язуємо марлею або прикриваємо нещільно кришкою. Ставимо на 4 – 5 днів на тепле місце для бродіння. Головне, не забувати помішувати кілька разів на день. Після закінчення зазначеного часу, закваску проціджуємо через сито, зберігаємо в холодильнику.

Готуємо суп для журека:

Очистити і вимити моркву і картоплю, їх відварити. Коли овочі готові їх потрібно дістати з бульйону. Копченості покласти в бульйон. На повільному вогні тримати 45 хвилин. М’ясо виймаємо. Майоран, лист лавровий і закваску додаємо в бульйон. Солимо, перчимо і варимо протягом 10 хвилин на вогні (повільному).

Далі додаємо хрін, подрібнений часник, сметану. Після того як закипить потрібно відразу вимкнути. Дати настоятися 15 хвилин. Овочі та м’ясо порізати великими шматками. Дрібно нарізати зелень. Все красиво розкласти на тарілки, залити бульйоном. Всім неодмінно сподобається, ще добавки попросять :).

Приємного апетиту! Журек – хороший помічник при похміллі і блюдо, яке виносять останнім –це є нагадуванням, що застілля добігає кінця. Польщу, часто називають, країною супів. На кожному святі обов’язково присутнє це блюдо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *