Польська кухня

Традиційні польські страви дуже калорійні, але в той же час дуже смачні. У польській кухні переважають м’ясні страви, приготовані різноманітними способами.

Польська кухня

Польська кухня

Ми особливо радимо спробувати такі страви, як: бігос, свиняча відбивна, перогі (типу пельменів) або голомбкі (голубці). Польська кухня славиться відмінним хлібом і ковбасою.

Найбільш популярними продуктами в польській кухні є: квашена капуста, буряк, огірки (квашені та корнішони), сметана, кольрабі, гриби, різні сорти ковбас. Страви стають смачними завдяки таким спеціям, як: майоран, кріп, кмин, петрушка, перець. Найулюбленіший десерт поляків – це пироги і тістечка. На типовому польському застіллі обов’язково повинна бути присутня горілка та пиво, які допомагають перетравлювати їжу.

Польська кухня підгледіла деякі страви у своїх сусідів, а деякі рецепти взяла з єврейської кухні. Польське меню постійно збагачується новими смаковими якостями, іноді навіть екзотичними. Крім ресторанів з типовою польською кухнею в Польщі з’являється все більше і більше ресторанів, що пропонують кухню азіатську, італійську, французьку, а також вегетаріанську.

Супи

  • Chłodnik litewski – хлодник литовський: холодний білий суп з добавкою буряків і вареним яйцем; в польську кухню прийшов з Литви
  • Barszcz biały – білий борщ: приготований на заквасці з житнього борошна, з майораном, з картоплею, іноді з добавкою сметани
  • Barszcz czerwony – червоний борщ: на базі буряків, з добавкою овочів і сметани або з варениками
  • Żurek – журек: на хлібній заквасці, з картоплею, ковбасою або яйцем, іноді суп подається у хлібному батоні
  • Krupnik – крупник: на базі ячменю, з добавкою овочів і шматочків копченого м’яса
  • Kapuśniak – капусняк: на базі квашеної капусти
  • Zupa ogórkowa – суп з огірків: головна складова частина – квашені огірки
  • Zupa koperkowa – суп з кропу: овочевий суп з добавкою кропу
  • Rosół z kurczaka – курячий бульйон: бульйон з вареного курячого м’яса, з локшиною
  • Zupa pomidorowa – суп з помідорів: на базі помідорів, зазвичай з рисом або з локшиною
  • Grochówka – суп з гороху: на базі вареного гороху
  • Zupa grzybowa – грибний суп: головна складова частина – гриби, звичайно зі сметаною
  • Flaki wołowe – яловичі рубці: бульйон з кісток яловичини зі шматочками рубців, м’яса та овочів

Закуски

  • Smalec – смалець: приготований з сала з добавкою цибулі, майорану, іноді також з яблуком або сушеними сливками. Зазвичай подається з квашеними огірками як закуска перед головною стравою.
  • Śledzie w śmietanie – оселедець в сметані: солоний оселедець, часто з добавкою цибулі
  • Boczek ze śliwką – сало зі сливою: смажене сало фаршироване сушеними сливами
  • Tatar – татар: сира пропущена через м’ясорубку яловичина з цибулею і сирим жовтком

Головні страви – Яловичина і телятина

  • Eskalopki z cielęciny – ескалопкі з телятини: філе з телятини в тісті
  • Polędwiczki wołowe – яловичий філей: часто з грибним соусом
  • Ozór wołowy – яловичий язик: приготовані на пару м’які яловичі язики
  • Sztuka mięsa w sosie chrzanowym – шматок м’яса в соусі з хріну: варене яловиче м’ясо з соусом з хрону
  • Zrazy zawijane – яловичий рулет: яловичий рулет фарширований салом, квашеними огірками, цибулею або червоним перцем, политий гострим соусом

Головні страви – Свинина

  • Golonka w piwie – голонка в пиві: жирне, але смачне блюдо, іноді поливається пивом, завжди подається з хріном; баварське блюдо, дуже популярне в Польщі
  • Karkówka – каркувка: печена свинина
  • Kotlet schabowy – свиняча відбивна: панірована свиняча відбивна
  • Kiełbasa – ковбаса: особливо радимо спробувати білу ковбасу; найчастіше подається з квашеним огірком як закуска до пива чи горілки на природі
  • Żeberka w miodzie – грудинка в меді: смажена грудинка з медом

Головні страви – Птиця

  • Kaczka z jabłkami – качка з яблуками: печена качка з яблуками
  • Kurczak de volaille – курка «де волі»: шматочки курки, намазані маслом, фаршировані грибами і шматочками хліба; страва французької кухні
  • Wątróbki drobiowe – куряча печінка: зазвичай смажена, подається з цибулею

Інші м’ясні страви

  • Baranina – баранина: копчені або смажені на рашпері шматочки баранини; страва особливо популярна в гірських регіонах
  • Klopsiki – м’ясний рулет: часто в помідорному соусі
  • Bigosбігос: смачна страва на базі капусти з добавкою овочів, грибів, шматочків ковбаси і копченого м’яса; традиційне польське блюдо
  • Dziczyzna – дичина: особливо популярні заєць, кабан, фазан
  • Fasolka po bretońsku – квасоля по-британськи: квасоля в помідорному соусі з добавкою ковбаси
  • Gołąbki – голубці: листя капусти фаршировані яловичим м’ясом і рисом; литовське блюдо
  • Kaszanka – кашанка: смажені на рашпері або печені шматочки ковбаси, приготовленої з гречаної каші та свининої крові
  • Szaszłyk – шашлик: смажене на рашпері м’ясо з добавкою овочів; кавказьке блюдо

Риба

  • Karp po żydowsku – короп по-єврейськи: короп в желе з родзинками; єврейське блюдо
  • Łosoś – лосось: зазвичай печений або варений в кроповому соусі
  • Pstrąg – форель: іноді подається в палаючому коньяку або іншому алкогольному напої
  • Sandacz – судак: зазвичай смажений або варений

Вегетаріанські страви

  • Pierogi – вареники: фаршировані капустою з грибами, сиром із картоплею (росіяни), м’ясом, фруктами
  • Naleśniki – млинці: фаршірофанние джемом, фруктами, сиром і так далі
  • Knedle – кнедлі: картопляні вареники фаршировані овочами, в основному сливами

Гарнір

  • Frytki – картопля фрі: популярний у всьому світі гарнір до м’яса та інших страв
  • Kopytka – вареники у формі копит: подаються зі сметаною
  • Kluski śląskie – силезькі вареники: приготовлені з вареної картоплі
  • Kasza gryczana – гречана каша: зазвичай подається з поджаристою скоринкою
  • Placki ziemniaczane – картопляні оладки: оладки з сирої картоплі, смажені на олії

Десерти

  • Faworki – фаворкі: тонкі і крихкі тістечка посипані цукровою пудрою
  • Galaretka – желе: фруктове желе, подається зі збитими вершками або з фруктами
  • Makowiec – Маковець: пиріг фарширований перемеленим маком
  • Pączki – пампушки: фаршировані фруктовим джемом
  • Sernik – сирник: пиріг на базі сиру
  • Szarlotka – шарлотка: яблучний пиріг, іноді подається зі збитими вершками або морозивом

Коментарі до статті

  1. Юрій :

    ДУЖЕ СМАЧНО!

  2. viktor :

    просто бомба не можу дочекатись поїздки в гмінну ежове

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *